Vlotjes door de flessenhals
Problemen met de passagiersstroom op de luchthaven van Athene? Met het traject van een blad papier in uw kopieerapparaat? Brooks PRI Automation uit Gent zoekt voor u de flessenhalzen en verhoogt de efficiëntie.
Het Belgische verhaal van Brooks begont dertien jaar geleden. Student burgerlijk ingenieur Ben Mahy maakte zijn licentiaatsverhandeling over de simulatiesoftware Automod van Brooks Automation. Wat begon als een studie-interesse, leidde snel tot de oprichting van een eigen bedrijf, Simcon. In 2001 verkocht Mahy zijn bedrijf aan de Amerikanen van Brooks PRI Automation. Ondertussen blijft hij wel nog als gedelegeerd beheerder aan de slag.
Wat begon als een consultancybedrijf voor simulatiesoftware is uitgegroeid tot een tweeledig bedrijf met dertig werknemers en een omzet van 4,5 miljoen euro. De centrale as is de simulatiesoftware, waarrond tal van consultancydiensten worden ontsponnen. “Om potentiële klanten te overtuigen, tonen leveranciers van productiesystemen heel vaak een simulatie. Zo kunnen ze bewijzen dat hun concept ook in de realiteit zal werken,” zegt account manager voor Noord-Europa Rachid El Mahtouchi. Automod is niet de enige speler op die markt, maar zit in de hogere prijsklasse: een simulatie varieert er van 15.000 tot 45.000 dollar.
Dat het niet altijd ver-van-mijn-bed-toepassingen zijn, mag blijken uit het feit dat bijvoorbeeld de stad Gent met Brooks scheep ging voor de simulatie van de verkeersstroom aan kruispunten op de Kennedylaan.
En dan is er nog de tweede pijler van het bedrijf. Simcon stortte zich indertijd op de markt van de halfgeleiders vanuit de vraag: kun je de realiteit kneden naar het efficiëntste model? Met behulp van Automod ontwikkelde het software om de chipproductie te optimaliseren. El Mahtouchi: “Alle grote chipproducenten gebruiken onze software. Hiermee kunnen ze voorrangsregels aan de machines formuleren om de doorlooptijd te verkorten.”
De markt van de halfgeleiders kende intussen een terugval, die ook voor Brooks voelbaar is. De tewerkstelling werd teruggeschroefd van 30 naar 25 werknemers. Toch schat Mahtouchi de situatie positief in: ” De vertraging van de markt is een uitdaging voor ons en versterkt het belang van ons product. Juist op deze momenten zoeken bedrijven naar een manier om de efficiëntie te verhogen en de kosten te drukken.”
Jean-Paul Wydoodt [{ssquf}]
“Tijdens een crisis zoeken bedrijven naar manieren om de efficiëntie te verhogen en de kosten te drukken.” Precies wat Brooks doet.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier