VLAMINGEN EN ZWEDEN

HET INGEWIKKELDE BELGIE.

Norbert Joris sticht Electro Shipping in 1947. Electro Shipping fabriceerde hoofdzakelijk verlichtingsarmaturen en de bobinage zat in een te verwaarlozen hoekje van het bedrijf. In 1961 werd 5000 m² gekocht aan de Noorderlaan en enkele jaren nadien volgde het huidige gebouw. In ’74 verscheen de zelfstandige afdeling Etamo. In ’87 was het bedrijf de marktleider in Vlaanderen voor het herstellen van elektro-motoren met 77 werknemers en 187 miljoen omzet.

In ’82 opende Asea, de noordelijke tak van ABB, een motorenherstelplaats in Zaventem. De redenering was koel Zweeds én fout : Zaventem ligt in het midden van het 300 kilometer lange België, dus daar is het plezierig om zijn. De mentale en taalkundige meerledigheid van België werd niet gezien, gevolg, vijf jaar aanmodderen. Een West-Vlaming voert geen kapotte motor naar Zaventem of Antwerpen. Jan Coene besliste in 1986 om de werkelijkheid onder ogen te zien en wou een Belgisch netwerk. De eerste overname, Etamo, paste in deze strategische keuze. Johan De Coster : “Etamo had en heeft een uitstekende faam, dus voor ons was die buitenkans een zegen. Zelfs tien jaar later heeft Etamo een eigen bedrijfsgeest die volledig is terug te voeren op de stijl die Norbert Joris bracht in de samenwerking tussen directie en medewerkers.”

ABB Service heeft vandaag vijf Belgische steunpunten : de afdeling in Zaventem ; Etamo in Antwerpen ; Colasse in Kuurne, een overname van ’90 ; Jacquet in Namen, een overname van ’92 ; Unisalco in Bierges, een overname van ’95. Limburg blijft een gat op de landkaart. ABB Service plant acquisities om de dekking te verbreden. De omzetten verdubbelden in Kuurne en Antwerpen, de Naamse omzet klom met 70 procent.

ABB Service sprokkelde nog andere specialiteiten bij mekaar. In ’89 wordt Trappeniers, een producent/reparateur van collectoren voor gelijkstroom, een dochter (omzet 90 miljoen frank, 90 % export). Trappeniers/Collectra is een centrum van uitmuntendheid in de internationale ABB-groep omdat het de overeenstemmende activiteiten van Zweden en Zwitserland overnam. De opwekkingstechniek met gelijkstroomcollectoren verdwijnt, wat niet belet dat nog legio motoren van dat type dienen hersteld te worden. In ’95 kwam Unisalco, een industrieel schoonmaakbedrijf in Bierges, bij de groep. Het bedrijf reinigt bijvoorbeeld hoogspanningsschakels onder spanning of behandelt machines tegen corrosie na brand. En vorig jaar werden de ingenieurs en onderhoudsexpertise van DGS overgenomen van de controlefirma SGS. De nieuwelingen bestuderen ingewikkelde onderhoudstaken en stellen de offertes op. Johan De Coster : “De DGS’ers zullen fors groeien in de volgende drie jaar.”

NORBERT JORIS (ETAP) Etamo heeft tien jaar na de verkoop aan ABB nog steeds de typisch participatieve geest van de stichter.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content