Vlaamse topper tegen longaandoeningen

Het Vlaamse Fluidda ontwikkelde technologie voor een betere analyse en behandeling van longaandoeningen. Oprichter Jan De Backer is na jaren van snelle groei klaar voor een volgende stap.

Tien jaar terug startte Jan De Backer Fluidda op. Zijn opleiding in de ruimtevaartkunde inspireerde zijn vader, longspecialist aan het Universitair Ziekenhuis in Antwerpen. Zouden technieken of wetten uit de aerodynamica gebruikt kunnen worden om longaandoeningen sneller en efficiënter in kaart te brengen en te behandelen? Jan De Backer ging aan de slag in zijn garage in Kontich en kwam na lang zoeken en testen met computergestuurde 3D-beelden, de Fluid Dynamic Analyse, kortweg Fluidda. Longartsen kunnen er meer specifieke analyses mee maken, waardoor farmabedrijven meer doelgericht longaandoeningen kunnen bestrijden.

Het idee werd een succes. In de nochtans gesloten farmawereld groeide de omzet jaarlijks met 30 tot 35 procent. In 2006 was die 100.000 euro, vandaag lonkt de horizon van 3 miljoen euro.

Farma is goed voor 90 procent van die omzet, en daar wil De Backer nu verandering in brengen. “De farmawereld heeft onze technologie gewikt, gewogen en uitmuntend bevonden. Dat was de b2b-fase. Nu moeten we naar b2c. In ons geval betekent dat de artsen meer en rechtstreeks zien te bereiken.”

Dat betekent congressen afschuimen. “In San Francisco en in New York kon ik zopas Fluidda voorstellen aan een breed publiek van experts en aan vertegenwoordigers van grote en middelgrote farmabedrijven”, zegt de dertiger met retrobril. “In september komen dan 25.000 mensen samen in Londen voor het Respiratory Congres. Daar kan ik Fluidda presenteren aan vorsers, artsen en vertegenwoordigers van de farmawereld.”

Controle niet uit handen

De sleutel voor die nieuwe stap is Broncholab. “Ik ben ervan overtuigd dat de toekomst van de geneeskunde in de uitwisseling van data ligt. “Hoe meer gegevens wereldwijd uitgewisseld worden over successen en falen van ingrepen, hoe doelgerichter en efficiënter dokters hun patiënten kunnen behandelen. Broncholab past perfect in dat plaatje. Ik wil zoveel mogelijk artsen overtuigen om hun bevindingen en analyses te delen via Broncholab. Wij krijgen een commissie voor de technologie. In een eerste fase focussen we op longtransplantaties en dan hebben we het over zo’n 4000 patiënten per jaar. Het grootste deel van de artsen of centra die dit soort operaties doen hebben we al bezocht. Hun eerste bevindingen zijn positief. Vooral jonge artsen staan open voor nieuwe digitale toepassingen. De 3D-video’s die we hen voorleggen zijn vertrouwd materiaal. Oudere artsen vrezen weleens dat ze de controle uit handen moeten geven. Quod non. Technologie staat altijd ten dienste van de mens. Fluidda heeft maar één doel en dat is longziektes zoveel mogelijk en zo vroeg mogelijk te counteren. Daar wordt iedereen beter van, ook de sociale zekerheid.”

Karel Cambien, fotografie Wim Kempenaers

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content