VLAAMSE PRIMITIEVEN
Met hoogkwalitatieve verven trotseert Libert Paints de internationale bikkelharde concurrentie.
“In 1976 hebben we de pijplijn van Sidmar aan de Kennedylaan geverfd ( nvdr – die leidt van de cokesfabriek van Sidmar naar de elektriciteitscentrale van Electrabel). Geen enkele maatschappij wou ons toen verzekeren. We brachten een met water verdunbare verf aan, en iedereen dacht dat de pijp zou roesten. Vandaag is de pijpleiding, met haar eerste laag verf, nog steeds in perfecte staat. Spijtig voor ons, onze verf is te goed,” lacht algemeen directeur Michel Mataigne van Libert Paints & Co uit Gent.
Het is slechts één referentie van een hoogtechnologische Vlaamse verffabriek die met kwaliteitsverven “de bikkelharde internationale concurrentie” te lijf gaat. Libert Paints maakt verven uit polyurethaan met één component, met water verdunbare verven en solventvrije producten. Deze verven zijn zeer bestendig tegen luchtvochtigheid en extreme temperaturen. Onder licentie wordt de verf geproduceerd in landen met een tropisch klimaat, zoals India, Indonesië of Thailand. 70 % van de verven wordt door industriële klanten gebruikt, gespecialiseerd in corrosiebehandeling. De LNG-gasterminal in Zeebrugge, zendmasten van de VRT, bruggen van de spoorwegen, krijgen de verflaag. Een buitenlandse referentie is het Grand Hotel in Taipei. “We exporteren 30 tot 40 %, vooral naar de buurlanden. Voor verre projecten, zoals in Taipei, sturen we een technicus ter plaatse. Technische assistentie is voor ons heel belangrijk. Wij verkopen geen verf, maar een resultaat in de tijd.”
Drie broers Libert leiden vandaag het 100 %-familiebedrijf. In 1965 brengt Libert als eerste in Europa poedercoatings op de markt. Het bedrijf scoort daarmee ecologisch : er worden geen solventen gebruikt, het rendement bedraagt 100 % door een gesloten circuit, één enkele verflaag zorgt voor een afdoende bescherming. Poedercoatings worden aangebracht op ijskasten, kantoormeubelen, ruitenwissers, aluminium profielen. Klanten zijn onder meer Sadef, een toeleverancier van Volvo Trucks, en het aluminiumbedrijf Aleurop. De minimale aangemaakte hoeveelheid verf bedraagt één ton. Toch onderscheidt de Vlaamse kmo zich ook hier van de grote buitenlandse spelers. “We diversifiëren naar iets kleinere klanten,” verduidelijkt Michel Mataigne.
Jaarlijks wordt een tiende van de omzet in Onderzoek & Ontwikkeling geïnjecteerd. “Ons labo wordt volledig gefinancierd door de opbrengst van de licenties. Dat is belangrijk voor een blijvende innovatie.” De eigen productie van poedercoatings bedraagt 3000 ton op jaarbasis. Maar alle tonnages samen, met de licenties, maken 40.000 ton per jaar. Alleen al in Korea wordt 8000 ton per jaar geproduceerd.
In 1991 werd Libert gesplitst in twee afzonderlijke bedrijven. De poedercoatings worden sindsdien ontwikkeld door de nv Oxyplast Belgium. De vloeibare verven door nv Libert Paints & Co. De splitsing drong zich op, want beide producten richten zich naar een eigen markt. Ook fiscale voordelen wogen door. De twee bedrijven stellen samen 100 mensen tewerk. De omzet van Libert Paints bedroeg vorig jaar 181 miljoen. “De cijfers voor Oxyplast mag je grosso modo vermenigvuldigen met twee,” zegt Michel Mataigne.
MICHEL MATAIGNE (LIBERT PAINTS) Wij verkopen geen verf, maar een resultaat in de tijd.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier