Vlaams bedrijf test Ronaldinho, Van Nistelrooy, Kompany en Co.

Voetbalploegen laten steeds vaker een risicoanalyse maken van mogelijk blessureleed. Die tests gebeuren al bij onder meer Barcelona, Manchester en Anderlecht met de Footscan van RS Scan International, een bedrijf uit Olen.

De jongste jaren zijn voetbalclubs echt gaan investeren in methoden die kunnen helpen om het aantal kwet-suren te beperken,” weet Jean-Pierre Wilssens, oprichter van RS Scan. “Met onze Footscan bepalen we vooral het risico dat een speler loopt op overbelasting. De kans op contactkwetsuren kunnen we uiteraard niet berekenen.”

De begeleiders testen elke speler meer dan eens, waarna de computer op basis van de gemiddelde scores een looppatroon opstelt. De software van RS Scan International stelt de medische staf in staat om het type voet, de plaatsing, symmetrie, doorbuiging, landingsfase, afzet en beweging van de voet te analyseren. Afhankelijk van het resultaat, krijgen de spelers het advies om aangepast schoeisel te dragen. Bij spierproblemen volgt er een aangepaste spiertraining.

Ook scoutinginstrument

Terwijl sommige clubs hun spelers eenmaal laten testen, kopen andere ploegen een Footscan om er heel het seizoen mee te kunnen werken. “We verdelen de Footscan wereldwijd en op vraag van de klant nemen we ook mee de tests af,” zegt Wilssens. “Een ploeg als Barcelona maakt intensief gebruik van ons product. Bij de revalidatie van een speler behoort een test met de Footscan tot het vaste ritueel van de wekelijkse controle. Maar de club gaat nog veel verder. Ze hanteert de Footscan ook als scoutinginstrument. Een vedette die bij Barcelona komt testen, gaat niet naar huis vooraleer zijn loopprofiel in de computer zit. Als uit de analyse blijkt dat er een grote kans is dat hij op korte termijn knieproblemen krijgt, gaat de deal niet door.”

Ook atletiektrainers kunnen hun voordeel halen uit de apparatuur van RS Scan International. Daarom bewerkt het Olense bedrijf met het oog op de Olympische Spelen 2008 in Peking de Chinese markt. Eind 2004 opende RS Scan International een kantoor in China en ging het een samenwerking aan met het Chinees Nationaal Sportinstituut.

Nieuwe producten

Ondertussen ontwikkelde RS Scan ook de Footscan Flexible Solutions, een drukmeetinstrument dat de mogelijkheid biedt om andere drukpunten dan die aan de voet te meten. Zo kunnen skiërs ermee aan de slag om de druk op hun scheenbeen te meten. Mecaniciens kunnen de drukkracht van wielrenners op hun stuur berekenen.

Andere belangrijke gebruikers van de Footscan zijn ziekenhuizen en revalidatiecentra, die ermee dia-gnoses maken en bepalen op welke manier patiënten geholpen moeten worden.

Jean-Pierre Wilssens, die in 1980 begon met een loopband en een videocamera, heeft het bedrijf op 25 jaar tijd enkele enorme sprongen voorwaarts laten maken. Sleutelmoment was 1994, toen Wilssens in contact kwam met Intersoft Electronics, een bedrijf dat tijdsmetingen deed. In 1998 leidde de samenwerking tot de oprichting van RS Scan International, dat ondertussen een jaaromzet van 10 miljoen euro haalt.

Maarten Van Craen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content