Viva Venetië

Venetië maakt zich op voor zijn tweejaarlijkse kunstinfarct. Voor Dirk Braeckman, Koen Vanmechelen en Axel Vervoordt wordt het een bijzondere editie.

Dirk Braeckman is geselecteerd voor het Belgisch Paviljoen op de Biënnale van Venetië, die deze week opent. De Gentse hedendaagse kunstenaar vertrekt van foto’s, die hij manipuleert. Hij bewerkt ze met chemicaliën, laat de negatieven vuil worden, herfotografeert ze, scant ze opnieuw in, maakt er screenshots van. Het resultaat zijn grauwe, gelaagde en mysterieuze beelden in grijswaarden. Typisch Braeckman is de onderhuidse spanning in zijn werken, die een prachtige textuur en een indringende materialiteit hebben. Braeckman werkte samen met curator Eva Wittocx aan een nieuwe reeks foto’s, al mag je hem geen fotograaf in de strikte zin van het woord noemen.

In het Belgisch Paviljoen komt ook ouder werk te hangen. Veel mensen zullen Braeckmans werk voor het eerst ontdekken in Venetië, dus is het verstandig de verschillende facetten in zijn oeuvre te tonen.

De Biënnale is uiteraard meer dan een parade van landenpaviljoenen. De hele stad is ondergedompeld in evenementen van de grote spelers in de hedendaagse kunstwereld: verzamelaars, galeries, stichtingen en zelfs luxemerken willen er aanwezig zijn en gezien worden.

De traditionele centrale tentoonstelling, gecureerd door Christine Macel, kreeg de naam Viva Arte Viva. Ze brengt werk van Bas Jan Ader, Franz West, Olafur Eliasson en onze landgenote Edith Dekyndt. Koen Vanmechelen is ook opnieuw van de partij. Deze keer met een monumentale sculptuur in de tuin van Palazzo Franchetti, een toplocatie aan de Canal Grande. Ook voor Axel Vervoordt wordt het een bijzondere editie. Normaliter cureren hij en zijn team een thematentoonstelling in het Palazzo Fortuny. Dat doet hij dit jaar voor het laatst. Hij sluit de exporeeks af met het thema intuïtie. Daarna wil Vervoordt zich concentreren op expo’s in Kanaal in Wijnegem, waar zijn May & Axel Vervoordt Foundation eind dit jaar opent.

De Biënnale van Venetië loopt van 13 mei tot 26 november.

Thijs Demeulemeester

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content