Virtuele regering maakt virtueel budget

De tijden zijn moeilijk. Maar toch. Wat Leterme I ons voorschotelt, deugt niet. We krijgen een virtuele begroting 2009 van een virtuele regering. Ze schrijft geld in dat ze nog niet heeft en ze vindt geen overeenstemming over de activering van werklozen en over asiel en migratie. Ruzies in de regeringscoalitie zijn meer regel dan uitzondering.

De federale regering verdedigt zich dat we bijzonder moeilijke economische tijden meemaken. Het belet haar niet om uit te gaan van 1,2 procent economische groei in 2009. Dat grenst aan het ongelooflijke. Het Internationaal Muntfonds raamt de groei voor de eurozone op 0,2 procent.

Leterme I zegt een begroting in evenwicht te hebben. Maar wat ze heeft ineengeknutseld, bevat 800 miljoen die ze nog niet heeft, het geld komt van de deelstaten, waarvan 500 miljoen van Vlaanderen. De Vlaamse regering Peeters I zegt terecht lasten van de federatie te willen overnemen in plaats van elk jaar geld opzij te moeten zetten om haar te helpen.

En die hulp heeft ze dringend nodig, want ook nu weer moet ze alle hens aan dek roepen in een poging om de eindjes aan elkaar te knopen. Het regent eenmalige maatregelen. De Nationale Bank, de Delcrederedienst, De Post, de NMBS en de Nationale Loterij moeten bijdragen. Dat bezwaart de volgende begrotingen niet, heet het dan. Dat zou er nog aan mankeren voor een budget dat maar niet uit de gevarenzone komt en de toekomst, met zijn kolossale kosten door de vergrijzing van de bevolking die op ons afkomt, niet voorbereidt.

Toegegeven, in de gezondheidszorg is daar op papier 300 miljoen voor opzijgezet. Maar het staatsbudget heeft geen overschot van 0,3 procent van het bruto binnenlands product, zoals oorspronkelijk vooropgesteld. En dan was er al beslist om de begrotingsinspanning vooral aan het einde van de regeerperiode te doen. Dat belooft voor de volgende jaren.

De regering haalt onder meer 500 miljoen bij de elektriciteitsproducenten. Een verdubbeling ten opzichte van dit jaar. Geld dat uit het fonds komt dat moet dienen om kerncentrales te ontmantelen. Een nieuwe belasting op vliegtuigtickets moet jaarlijks ruim 130 miljoen in de staatslade doen belanden. De dienstencheques worden duurder. Na fiscale aftrek betaalt de eindgebruiker 5,25 euro in plaats van vijf euro. En tegen het einde van de regeerperiode, in 2011, wil de federale overheid het met vijfduizend ambtenaren minder doen. Toch een toekomstgerichte maatregel.

De liberalen hameren op de verhoging van de koopkracht via de indexering van de belastingschalen met drie procent in januari. Kostprijs: 750 miljoen. Een verhoging van de forfaitaire beroepskosten in april kost negentig miljoen. De PS legt de nadruk op hogere energiecheques voor meer begunstigden en op hogere uitkeringen voor de laagste en oudste pensioenen.

Het is de eerste volwaardige begroting van de regering-Leterme. Ze overtuigt niet. (T)

Door Boudewijn Vanpeteghem

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content