Vintecc maakt digitale tweelingen
Oprichters van scale-ups die een miljoen euro ophaalden of aan jaarlijkse omzet genereren, behoren tot een select gezelschap. Samen met Scaleup Vlaanderen gaan we in de One Million Club op zoek naar die Vlaamse groeibedrijven.
Een fabrikant die een voorsprong wil nemen, haalt slimme machines in huis. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Software voor de industrie ontwikkelen is een proces van lange adem. Vraag dat maar aan Karel Viaene en Vincent Theunynck, die jarenlang bij CNH Industrial werkten. Daar zag het tweetal hoe de autosector gebruikmaakt van digital twins. Dat zijn digitale kopieën van een toestel waarop men berekeningen kan maken om het fysieke toestel te verbeteren. De ondernemers besloten dezelfde manier van werken toe te passen in de maakindustrie en lanceerden zes jaar geleden Vintecc.
“Nu is het concept van digital twins in fabrieken aan een opmars bezig, maar toen Vintecc in 2014 begon, was dat nog zeker niet het geval”, zegt Mathijs Degryse, die later bij het bedrijf kwam. Vintecc ondersteunt machinebouwers en integratoren om machines op alle domeinen slimmer te maken. Het maakt daarvoor gebruik van intern ontwikkelde bouwblokken die het inzet als acceleratoren. Behalve op digitale tweelingen speelt het bedrijf ook in op artificiële intelligentie, sensoren en datacaptatie. “Iedere klant is anders. Bij sommige klanten kunnen we 90 procent van de functionaliteit afdekken met onze standaardcomponenten, bij andere misschien 40 procent. Er is geen one-size-fits-all, dus komen klanten aankloppen bij experts zoals wij”, zegt Degryse.
Onder andere Atlas Copco, ArcelorMittal, DEME en Picanol gebruiken de technologie van Vintecc. Het groeibedrijf heeft bijna dertig werknemers. “De voorbije jaren groeiden we steevast met zo’n 30 procent. Die lijn willen we doortrekken met een sterke marketingstrategie en een internationale expansie”, zegt Mathijs Degryse. “Nu zijn we enkel in België en Nederland actief, binnenkort in heel Europa. We spelen op Champions League-niveau en dat willen we blijven doen.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier