Vincent Bolloré, de Europese Warren Buffett
De beurzen hebben het nieuwe jaar veel beter ingezet dan 2016, dat begon met zware verliezen. Ook het aandeel van de Franse holding Bolloré blonk meteen uit. Dat mag niet verrassen voor wie de lofzang over Vincent Bolloré, de hoofdaandeelhouder en de topman van Bolloré, heeft gelezen in Barron’s – zowat het meest gezaghebbende Amerikaanse beursblad ter wereld. In een uitvoerig portret werd hij omschreven als “de Europese Warren Buffett”. Het blad berekende dat Bolloré de afgelopen twee decennia zelfs beter heeft gepresteerd dan Berkshire Hathaway, de holding van Buffett. Bolloré haalde de voorbije twintig jaar een gemiddeld jaarlijks rendement van 16,8 procent, tegenover 10,6 procent voor Berkshire Hathaway.
Barron’s liet ook een aantal vermogensbeheerders aan het woord die in Bolloré hadden belegd. De meesten vinden hem veeleer een kruising tussen Warren Buffett en Carl Icahn, omdat Bolloré zich ook activistisch durft op te stellen en het management durft aan te vallen of te verdrijven als het beheer hem niet zint. De Britse zakenbank HSBC toont zich ook positief voor Bolloré en hanteert voor dit jaar een koersdoel van 4,10 euro.
Beslissend jaar bij Vivendi
We blijven het een uitstekend idee vinden om, ondanks het recente herstel, aandelen van Bolloré bij te kopen. De koers noteert nog altijd ruim 30 procent onder de piek van 5,27 euro in het voorjaar van 2015. Dat Vincent Bolloré, nadat hij in het voorjaar van 2015 dicht bij de piek aandelen had verkocht, in de periode september-oktober dicht bij of op de bodem aandelen bij heeft gekocht, vinden we een sterk signaal.
Wie in Bolloré belegt, gaat in de eerste plaats voor het Afrikaanse groeipotentieel. De holding beschikt op dat continent over het grootste logistiek netwerk en is er onder meer eigenaar van zeventien havenconcessies. Daarnaast zijn er de activiteiten van Bolloré Energie, de tweede distributeur van huishoudbrandstoffen in Frankrijk; de communicatie- en mediapool (vooral het belang van 60 % in Havas); en de afdeling opslag van elektriciteit, met forse investeringen in herlaadbare batterijen.
Daarbovenop heeft de holding heel wat financiële belangen, die eind juni een beurswaarde van 4,23 miljard euro hadden. Bij die participaties valt vooral het agressieve opvoeren van de positie in de mediagigant Vivendi op. Die positie werd onlangs uitgebreid van 15 tot meer dan 20 procent, met plannen om tegen april 29 procent van de stemrechten te verwerven. Bolloré wil van Vivendi een wereldmediaspeler maken. Dit jaar moet duidelijk maken of die poging een kans op slagen heeft.
Rond de jaarwisseling was vooral de vrijage met het Italiaanse Mediaset hot in de Franse en de Italiaanse media. Bolloré pikte bij de Italiaanse mediaspeler bijna 30 procent van de stemrechten in. In 2017 moet het snel duidelijk worden of Bolloré een overnamebod doet en de familie van Silvio Berlusconi zal aflossen als de referentieaandeelhouder bij Mediaset. We verwachten op termijn ook extra waardecreatie door de vereenvoudiging van de complexe vennootschapsstructuur tussen Vincent Bolloré en de holdingvennootschap Bolloré. Dit aandeel is een blijver in de voorbeeldportefeuille (rating 1B).
Kapitaalverhoging bij Sipef
Het was midden december groot nieuws: Sipef verdubbelde zijn belang in de palmolie- en rubberplantage Agro Muko op Sumatra van 47,3 tot 95 procent. Daarvoor moet Sipef 144 miljoen dollar op tafel leggen. Die uitbreiding komt niet onverwachts, want Sipef ontvouwde eerder plannen om zijn areaal tegen 2025 uit te breiden tot 100.000 hectare. Sipef neemt 36,84 procent over van het Britse MP Evans, waarop het Maleisische KLK voorlopig zonder veel succes een bod van 740 pence per aandeel heeft uitgebracht. Tevens verwerft het 5,87 procent van PT Austindo Musantar Jaya, dat voor 5 procent in het kapitaal blijft. Omgerekend betaalt Sipef voor de controle over Agro Muko 14.600 dollar per hectare, plus het werkkapitaal.
Om de overname te financieren is de Antwerpse plantageholding een overbruggingskrediet aangegaan. De referentieaandeelhouder Ackermans & van Haaren heeft al enige tijd aangegeven dat het Sipef in zijn expansie wil steunen, maar dat het geen te grote schuldpositie wil bij de plantagedochter. In de loop van de komende maanden mogen we ons dan ook verwachten aan een kapitaalverhoging bij Sipef. Zal die dienen om 40, 50 of 60 procent van de prijs te financieren? Dat is nog af te wachten.
In afwachting heeft de groep als onderdeel van het lopende inkoopprogramma midden december 10.000 eigen aandelen tegen gemiddeld 57,35 euro ingekocht en de koers richting 60 euro gedreven, zodat nieuwe aandelen met ‘enige’ korting kunnen worden aangeboden.
Adviesverlaging
De palmolieprijs heeft zich vorig jaar met ongeveer 40 procent hersteld. De koers van Sipef klom in de laatste twee maanden van vorig jaar van afgerond 50 naar 60 euro. In het zicht van een kapitaaloperatie dit jaar lijkt dat voorlopig zowat het maximum voor het aandeel – al kun je op basis van de Agro Muko-deal ook stellen dat een Sipef-aandeel intrinsiek 80 à 100 euro waard is. We verlagen tijdelijk het advies naar houden/afwachten (rating 2B).
Maar gezien onze rooskleurige kijk op lange termijn, is er geen sprake van het aandeel uit de voorbeeldportefeuille te halen. We zullen de kapitaalverhoging in principe volgen, behalve als de voorwaarden weinig of niet aantrekkelijk zijn. Dat verwachten we niet, voor alle duidelijkheid.
BOLLORÉ HAALDE DE VOORBIJE TWINTIG JAAR EEN GEMIDDELD JAARLIJKS RENDEMENT VAN 16,8 PROCENT.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier