Vijftig jaar Copers

Vier Belgische musea vieren elk op hun manier Leo Copers, die dit jaar vijftig jaar actief is als kunstenaar.
Leo Copers is een kunstenaarskunstenaar: zijn werk is geliefd onder collega’s, maar bij het grote publiek is hij weinig bekend. Die miskenning is onterecht, want de conceptuele werken van Copers – installaties, sculpturen en performances – hebben internationale kwaliteit. Thema’s zoals vergankelijkheid, gevaar, ironie en beeldverwarring komen al sinds de late jaren zestig in zijn werk terug. Ergens tussen surrealisme en conceptuele kunst in manipuleert hij de verwachtingspatronen die rond herkenbare objecten hangen. Zowel BOZAR, het M HKA, het Middelheimmuseum als het S.M.A.K. vonden zijn vijftigjarige carrière een aanleiding om hem onder de aandacht te brengen.
In Gent stak Copers voor het eerst de neus aan het venster bij de Nieuwe Rococo, een rebelse kunstenaarsgroepering die werd opgericht in 1967. In het Citadelpark in Gent installeerde Copers in 2012 zijn Museakerkhof: alle grote musea ter wereld kregen daar een symbolische grafzerk in de natuur. Het werk werd verwijderd in 2015, maar Copers’ jubileum is misschien het moment om die grafstenen terug te halen.
Het S.M.A.K. presenteert vanaf 1 juni vroege werken van 1969 tot 1974, en BOZAR toont vanaf 20 juni een selectie tekeningen. In het Middelheimpark kreeg hij in 2008 al een solo, nu activeert hij dagelijks een lege sokkel in het park met een post-it: een bescheiden geste voor de verloren monumentale sculptuur. In het M HKA toont Copers een nieuwe installatie, die bestaat uit een goudstaaf, een vitrine, een bewaker en etiquetteregels. De bezoeker wordt gedwongen respect te tonen voor het ultieme symbool van macht en geld. Daarmee legt hij ook satirisch de brug naar de kunstwereld, waar geld een glijmiddel is voor succes.
Dreams are made of this. 50 jaar Leo Copers in het SMAK, Middelheimmuseum, M HKA en BOZAR.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier