Vijf Amerikaanse valuesterren
Donald Trump zet Wall Street meer dan ooit weer in het middelpunt van de belangstelling bij aandelenbeleggers. De Amerikaanse beurs presteert dit jaar dan ook weer een pak beter dan bijvoorbeeld de Europese aandelenmarkten. We stellen vast dat de waardeaandelen weer worden opgepikt. Zowat een maand geleden presenteerden we vijf Europese kwaliteitsaandelen. Nu kijken we even over de Grote Plas. De volgende vijf Amerikaanse aandelen beantwoorden aan alle criteria van een valuewaarde. Hun bedrijven creëren een bovengemiddelde waarde (value) en realiseren een hoog rendement op de bedrijfsmiddelen.
1. 3M
3Mis een van de bekendste Amerikaanse bedrijven. De naam van het bedrijf zegt u misschien niet zoveel, maar een heel aantal 3M-producten kent u zeker. Post-it en Scotch-tape komt u overal tegen. Uw tandarts en uw arts gebruiken waarschijnlijk lijm van 3M. Elke 3 minuten koopt iemand ergens ter wereld tenminste één 3M-product.
3M produceert duizenden producten, variërend van gezondheidszorg tot verkeersveiligheid, van kantoorproducten tot schuurpapier en lijmen. Met die producten draait 3M een jaaromzet van meer dan 30 miljard dollar en een nettowinst van bijna 5 miljard dollar. Het bedrijf keert daarvan jaarlijks ongeveer de helft uit aan zijn aandeelhouders.
Tegen de huidige koers ligt de koers-winstverhouding in de buurt van 20. Dat is niet weinig. Maar voor die prijs koopt u wel een aandeel van de hoogste kwaliteit. Tien jaar geleden bedroeg de koers minder dan de helft. Sindsdien is de waarde van het aandeel jaarlijks substantieel, maar niet spectaculair gestegen. Typisch voor een valueaandeel.
2. Berkshire Hathaway
Berkshire Hathawayis een oerconservatief aandeel. Nochtans heeft het bedrijf al een bewogen geschiedenis achter de rug. Het was oorspronkelijk een textielfabriek. Het kende een erg moeilijke periode en maakte grote verliezen. De legendarische belegger Warren Buffett begon in 1962 aandelen van het bedrijf te kopen. Toen hij de meerderheid van de aandelen in handen had, besloot hij te investeren in verzekeringsmaatschappijen en later ook in andere bedrijfstakken. Nu is Berkshire Hathaway een holding die een groot aantal bedrijven beheert in meerdere sectoren, van verzekeraars tot spoormaatschappijen. Ze bezit minderheidsbelangen in onder andere Coca-Cola, Heinz, IBM en American Express. Alle bedrijven samen leveren de holding een nettowinst op van iets meer dan 22 miljard dollar. Maar op een dividend hoeven de aandelenbezitters niet te rekenen.
Tien jaar geleden was het aandeel te koop voor afgerond 100.000 dollar, nu kost het bijna 240.000 dollar. Dat is voor één aandeel, welteverstaan. Intussen zijn ook ‘baby-aandeeltjes’ gecreëerd. De B-serie. Daardoor is de ‘technologie’ van Warren Buffett ook toegankelijk voor minder gefortuneerde beleggers. Zo’n aandeel kost momenteel ook al meer dan het dubbele van de koers van tien jaar geleden. Daarmee scoort Berkshire Hathaway in lijn met onze andere value-aandelen.
3. General Electric
General Electric is een reus op de beurs van Wall Street. De onderneming is een van de grootste in de elektronicamarkt. Ze is daarnaast ook actief in financiële dienstverlening, kunststoffen, vliegtuigen, medicijnen, windenergie, elektriciteitscentrales en transport. De nieuwste Boeing 777 wordt aangedreven door een GE-motor. Artsen kunnen patiënten onderzoeken met een nieuw toestel van GE dat de voordelen van MR combineert met een zeer gevoelige PET-scanner. Windturbines, waterkrachtcentrales en zonnepaneelfarms, GE is er actief in. Kortom, GE is een gigantisch bedrijf.
Slechts weinigen weten dat Thomas Edison aan de basis ligt van GE. Hij opende in 1876 een laboratorium, dat in 1890 omgedoopt werd tot Edison General Electric Company. GE is nog het enige bedrijf van de Dow Jones-index dat ook in 1896 oorspronkelijk in die index genoteerd was. Begin 1970 kostte een aandeel GE ongeveer 1 dollar, vandaag ongeveer 30 dollar. Zijn top reikte in 2000 tot 55 dollar. Van daar ging het in duikvlucht tot zelfs 9 dollar in februari 2009. Sindsdien is het herstel ingezet. Op een omzet van 125 miljard dollar zal het bedrijf dit jaar 12 miljard dollar nettowinst maken.
4. General Mills
General Millsklinktiets minder bekend in onze (Belgische) oren. Het is een typisch aandeel voor de ‘goede huisvader’. Zeg maar een ‘buy and hold’-aandeel. Het bedrijf begon op 20 juni 1928 met het malen van granen. Al aan het einde van datzelfde jaar noteerden de aandelen op de New York Stock Exchange. De timing was niet ideaal, want de beurs crashte minder dan een jaar later, in oktober 1929. Nochtans betaalde General Mills ook dat jaar een dividend uit. Het deed dat ook alle jaren nadien, tot vandaag. Het behoort daarmee tot het handvol bedrijven dat zonder onderbreking een dividend op gewone aandelen heeft betaald sinds 1928. Momenteel bedraagt het dividendrendement bijna 3 procent. En dat is al jaren zo. Hoewel het bedrijf bij ons nauwelijks bekend is, staat het op de zesde plaats in de lijst van ‘s werelds grootste voedingsbedrijven. Het heeft kantoren of productiefaciliteiten in meer dan dertig landen. De bekendste merken zijn Old El Paso, Betty Crocker, Pillsbury, Cheerios en de ook in België verkochte merken Yoplait en Häagen-Dazs. Met die producten haalt General Mills een omzet van ongeveer 16 miljard dollar en 1,7 miljard dollar winst. Daarvan keert het jaarlijks ongeveer 60 procent uit aan de aandeelhouders. De aandelenkoers is een toonbeeld van gestage groei, zonder veel ups of downs. Een erg saai aandeel dus. Tien jaar geleden was het te koop tegen 28 dollar. Vandaag kost het ongeveer 62 dollar. Een verdubbeling in tien jaar.
5. Johnson & Johnson
Johnson & Johnsonis ook een Amerikaans bedrijf waarvan vrijwel iedereen producten in huis heeft. De producten voor verzorging van baby’s, huid-, mond- en wondverzorging kent iedereen. Denk maar aan Le Petit Marseillais, Compeed, Imodium, Listerine. Daarnaast is J&J een van de belangrijkste producenten van chirurgisch en orthopedisch materiaal. Het bedrijf is bovendien actief in vijf belangrijke therapeutische gebieden: cardiovasculaire en metabole ziekten, immunologie, infectieziekten en vaccins, neurowetenschappen en oncologie. Het Belgische Janssens Pharmaceutica is een van de belangrijke onderdelen van J&J. Tot de bekendste producten in deze sector horen Daktarin, Motilium en Nizoral. Het bedrijf Johnson & Johnson bestaat 130 jaar en telt 125.000 werknemers in zestig landen. Samen maken ze 70 miljard dollar omzet en 15 miljard dollar nettowinst. Net zoals bij 3M, bedraagt de koers-winstverhouding ongeveer 20 en betaalt J&J de helft van zijn winst uit.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier