VIJF ALTERNATIEVE OPERATORS

Bruno Leijnse Redacteur bij Trends

Hoewel zo’n dertig telecombedrijven in België op hun eigen infrastructuur werken, zijn er naast Belgacom maar vijf met een grootschalige landelijke dekking: Telenet, Mobistar, WorldCom, B-Telecom en Codenet.

Operatoren lopen niet te koop met de manier waarop hun netwerk is uitgebouwd. “Ze hebben geen enkel motief om dat te doen,” zegt gedelegeerd bestuurder Bert Maes van telecomconsultant Armada. “Het is ook zeer moeilijk om uit te maken of een operator op eigen infrastructuur werkt of niet. Iemand die een glasvezel voor twintig jaar huurt, is technisch gezien wel geen eigenaar, maar voor mij toch zo goed als. En hij vervangt een grote investering door regelmatig gespreide betalingen.”

De boodschap is dat wie een alternatieve operator zoekt om meer zekerheid te hebben, best goed controleert of de operator van zijn keuze wel degelijk een ander netwerk gebruikt.

Wie in de buurt van de grote steden woont, heeft onderhand keuze te over, zoals uit onderstaande portretjes van de drie grootste spelers op de zakelijke markt – KPN, BT en WorldCom – blijkt.

Versatel en Colt Telecom zijn twee interessante uitdagers. Telenet laten we buiten beschouwing omdat dat bedrijf zich vooral naar de residentiële gebruiker richt.

1.KPN BELGIUM

In België sinds: 1992, oorspronkelijk als Unisource Belgium – de distributeur van AT&T-Unisource Communications Services – dat werkte voor internationale klanten.

Werknemers: 350.

Doelgroep: Grote bedrijven en kmo’s.

Aantal klanten: 11.000, waaronder Virgin Express, Solvay en Telenet.

Diensten: een nagenoeg volledig gamma, gaande van carrier select, 0800-nummers en callcenterdiensten tot huurlijnen, virtuele private netwerken en internet. Sinds 1 augustus heeft KPN Belgium de resterende 50% in internetinfrastructuurprovider KPN Qwest Assets Belgium overgenomen. Internet providers Planet Internet en Eunet behoren tot KPN. KPN verkoopt mobiele diensten en (binnenkort ook) draadloze lokale breedbandtoegang met zijn 50%-filiaal KPN Orange.

Netwerk in België: vervangt gehuurde infrastructuur geleidelijk door twee eigen ringen, die aansluiten op de Euroring van KPNQwest. De noorderring verbindt Gent, Antwerpen, Brussel en (via de Euroring) Kortrijk. De zuiderring is nog volop in aanbouw en loopt langs Hasselt, Luik, Luxemburg, Namen, Charleroi, Bergen en Kortrijk.

Investeringen: Ongeveer 1,9 miljard frank CHECK in infrastructuur dit jaar.

Internationaal: de geplande 14.735 kilometer aan Euroringen van KPNQwest geven een capaciteit van 10 gigabit/seconde in dertien Europese landen en vandaar naar Qwest in de VS. Momenteel is de vierde Euroring ongeveer af.

Resultaten: KPN Belgium verwacht een omzetstijging van zowat 50% in 2000, bovenop een geconsolideerde omzet van 3,7 miljard dit jaar.

Gedelegeerd bestuurder:Pierre Verbruggen.

Telefoon: 02-275 33 11.

2. BT

In België sinds: 1988.

Werknemers: 290.

Doelgroep: internationale bedrijven, internet service providers, kmo’s.

Aantal klanten: meer dan 1000, waaronder Europay, Monsanto, Eurocontrol, de Europese Commissie.

Diensten: van carrier select, 0800-nummers en callcenterdiensten tot huurlijnen, virtuele private netwerken en internet (onder meer via de 50/50 joint venture met de BBL: Yucom – zie ook blz. 88). Ignite Content Hosting, een filiaal van BT, zet in Brussel een hostingcentrum op.

Netwerk in België: meer dan duizend kilometer glasvezel in drie ringen met interconnectiepunten in Kortrijk, Gent, Brussel, Antwerpen, Leuven, Hasselt, Luik, Namen, Charleroi en Bergen. Ongeveer de helft eigen, de helft gehuurd van het telecomfiliaal van de NMBS, B-Telecom.

Investeringen: Spendeerde de voorbije twee boekjaren al zowat 1,8 miljard frank aan zijn Belgische netwerk op een totaal programma van 6 miljard frank. Is kandidaat voor een licentie voor draadloze breedbandtoegang ( wireless local loop), kwestie van klanten sneller aan te sluiten. Bouwt een hoofdkwartier in Diegem dat 625 medewerkers moet huisvesten.

Internationaal: Europees netwerk verbindt meer dan 250 steden via een 160 gigabit/seconde- backbone, uitbreidbaar tot 320 gigabit/seconde. De ‘ Concert‘-samenwerking met AT&T bouwt een wereldwijd, modern IP-netwerk dat initieel honderd steden verbindt tegen 200 gigabit/seconde.

Resultaten: naar eigen zeggen 2,6 miljard frank omzet (+4,5%) in het boekjaar 2000, dat loopt tot 31 maart. BT in België is een maatschappij van buitenlands recht. Precieze cijfers zijn er dus niet.

Managing director: Baudouin Meunier, voorheen algemeen directeur Residentiële Klanten bij Belgacom.

Telefoon: 02-718 22 11.

3. WORLDCOM

In België sinds: april 1997, als 50/50 joint venture tussen WorldCom International en Coditel (Tractebel Group).

Werknemers: 280.

Doelgroep: multinationals, financiële instellingen, kmo’s. Worldcom Belgium verdeelt zijn omzet als volgt: doorverkopers (34%), operatoren (32%), ISP’s (21%) en kmo’s (13%).

Aantal klanten: meer dan 500 grote bedrijven (onder meer Kraft Jacobs Suchard, Akzo, Pepsi Cola) en 2000 kmo’s.

Diensten: direct en indirect spraakverkeer, speciale nummers, internettoegang (via filiaal Uunet).

Netwerk in België: 1000 kilometer met tien toegangspunten, sites in Diegem en Brussel.

Investeringen: Ongeveer 3 miljard frank sinds 1997.

Internationaal: het netwerk van MCI WorldCom.

Resultaten: abstractie gemaakt van enige onbekenden – B-Telecom en BT bijvoorbeeld – is WorldCom de enige in de top-10 (na Belgacom) die winst maakt.

Managing director: Christine Castelein.

Telefoon: 02-400 80 00.

4. VERSATEL BELGIUM

In België sinds: juni 1998.

Werknemers: 205.

Doelgroep: grote bedrijven en kmo’s, later ook residentiële klanten.

Aantal klanten:9500, waaronder Wingepark en IT-bedrijf Xylos.

Diensten: Agressief geprijsde telefonie, huurlijnen en co-locatie. Internet via ITinera Services (Kortrijk) en Zon (Belgium). Probeert via zijn filiaal VersaPoint ook breedbandinternet te leveren. Bouwt aan een fijnmazig regionaal netwerk.

Netwerk in België: een ‘ Limburg‘-ring die vanuit Breda en Eindhoven ook Luik, Hasselt, Leuven, Brussel, Antwerpen en Gent passeert. Een ‘ Golden Triangle‘-ring langs Brussel, Antwerpen en Gent. De toegangspunten in Antwerpen, Brussel, Gent, Kortrijk, Luik, Hasselt en Leuven zijn klaar, net als elf ringen in bedrijvenparken en twee stadsringen.

Investeringen: Nog vijf toegangspunten gepland voor dit jaar.

Internationaal: Overname van VEW Telnet gaf toegang tot Duitsland. Versatel huurt glasvezelparen van andere bedrijven, onder meer naar Londen, Frankfurt, Parijs en de VS.

Resultaten: De jaarrekening 1999 van Versatel Belgium was nog niet in ons bezit. De beursgenoteerde groep blijft als geheel een groeiritme van meer dan 300% aanhouden en haalt nu ongeveer 47% van zijn omzet uit data en internet.

Managing director: Philip Mathuis.

Telefoon: 02-610 30 00.

5. COLT TELECOM

In België sinds: 1997, via een participatie van 51% in LCL Powerphone.

Werknemers: 110.

Doelgroep: financiële instellingen, overheid, distributiesector, kmo’s en carriers.

Aantal klanten: ruim 300 rechtstreeks en meer dan 500 via agenten en resellers.

Diensten: telefonie, ISDN, huurlijnen, datatransmissie, internettoegang.

Netwerk in België: 150 km in de Brusselse regio; 40 km in het Antwerpse. Toegangspunten in Kortrijk, Gent, Charleroi, Namen, Luik, Hasselt en Leuven.

Investeringen: bouwt een tweede gateway.

Internationaal: 14.000 km EuroLAN-netwerk van 320 gigabit/seconde per glasvezelpaar is ver gevorderd. Werkt sinds april 2000 samen met de carrier Louis Dreyfuss Communications.

Resultaten: De jaarrekening 1999 is nog niet in ons bezit. Colt Telecom heeft als groep al vier kwartalen na elkaar positieve resultaten voor intresten, belastingen, afschrijvingen en waardeverminderingen (EBITDA). Liefst 58% van de 3,9 miljard geschakelde minuten uit het tweede kwartaal was internetverkeer.

Managing director: Michel De Coster.

Telefoon: 02-790 16 16.

Bruno Leijnse

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content