Videogames: kijk uit met illegale kopieën

Je zoon wil graag een linker (bijvoorbeeld een R4- of DSTT-kaart) voor zijn Nintendo DS-spelconsole. Zijn zulke systemen legaal of vormen ze een inbreuk op het auteursrecht? Stéphanie Hermoye, advocate bij Hoyng Monegier, geef antwoord.

U kunt zich abonneren of uitschrijven op de nieuwsbrief door hierboven te klikken op de tab ‘registreren’ of ‘registratie wijzigen’.

Nintendo DS-spelconsoles zijn, net zoals vele andere consoles, voorzien van technische beschermingssystemen om te beletten dat de gebruiker er illegaal gekopieerde videogames op speelt. De bedoeling is uiteraard dat de spelconsole uitsluitend kan worden gebruikt met originele en door Nintendo verkochte games.

Deze beschermingssystemen genieten juridische bescherming, zowel door de wet over het auteursrecht en de naburige rechten, als door de wet over de rechtsbescherming van computerprogramma’s (allebei van 30 juni 1994).

Beide wetten verbieden diverse handelingen zoals het vervaardigen, invoeren, in omloop brengen en verkopen van “inrichtingen” met als enige doel “de bescherming van een doeltreffende technische voorziening te omzeilen”.

Een linker is een kaart die ontworpen is om beschermingssystemen te omzeilen. Het gaat onder meer om R4- en DSTT-kaarten, gemaakt voor Nintendo DS-spelconsoles. Deze kaarten geven de kenmerken van het originele spel (formaat, elektronische configuratie) op identieke wijze weer, waardoor het mogelijk is ze in de spelconsole te stoppen en die te doen geloven dat het om een origineel spel gaat.

De gebruiker kan op zijn spelconsole dan games spelen die hij van het internet heeft gedownload en heeft gekopieerd op een geheugenkaart die in de linker wordt gestopt. Belangrijk is dat zo’n linker als materiële technische drager onontbeerlijk is om aan de slag te kunnen met een illegaal gekopieerd spel dat men heeft gedownload van het internet.

Linkers zijn dus wel degelijk systemen die als enige doel hebben de bescherming van technische voorzieningen te omzeilen. De verkoop is dan ook verboden en strafrechtelijk vervolgbaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content