Verzekeraars op zoek naar hoger rendement
Door de lage rente zijn verzekeringsmaatschappijen ge-noodzaakt hun investeringsbeleid aan te passen. Ze kopen minder staatsobligaties en zoeken alternatieve beleggingen die meer opbrengen, zoals vastgoed en leningen.
De verzekeraar Baloise (ontstaan uit de fusie van Mercator, Avero en Nateus) heeft zopas het prestigieuze Kievit-gebouw in Antwerpen gekocht. Kostprijs: 38 miljoen euro. Met de investering overschrijdt de vastgoedportefeuille van Baloise Insurance de grens van 400 miljoen euro. “En er zitten nog deals in de pijplijn”, zegt Luc De Godt, directeur asset management bij Baloise. “Tegen eind dit jaar willen we aan 500 miljoen euro zitten en op termijn is het de bedoeling de portefeuille uit te breiden tot 600 miljoen euro.”
Professioneel vastgoed
De ontwikkeling is tekenend voor de verzekeringssector. Verzekeraars krijgen jaarlijks een hoop cash binnen en moeten dat geld zo zien te beleggen dat ze hun langetermijnverplichtingen tegenover hun klanten kunnen nakomen (bijvoorbeeld de gegarandeerde rendementen die ze bieden op levensverzekeringen). In het verleden deden ze dat vooral door overheidsobligaties te kopen. Maar het monetaire beleid van de ECB heeft in Europa een lagerenteomgeving gecreëerd. In dergelijke omstandigheden brengen cash en overheidsobligaties van veilige landen nauwelijks nog iets op. Daardoor zijn verzekeraars genoodzaakt alternatieve beleggingen met een hoger rendement te zoeken.
Professioneel vastgoed (hoofdzakelijk kantoren) is zo’n activaklasse, die bovendien als redelijk stabiel en veilig beschouwd wordt. “Nieuwe investeringen in vastgoed leveren ons een rendement van ongeveer 5 procent op, terwijl Belgische staatsobligaties op tien jaar momenteel ongeveer 1,25 procent opbrengen”, zegt Luc De Godt. “Na de aankoop van het Kievit-gebouw vertegenwoordigt vastgoed ruim 6 procent van onze beleggingsportefeuille. Dat zal nog toenemen tot minstens 8 procent.”
“Baloise wil vooral investeren in duurzame, moderne gebouwen die voor een lange termijn verhuurd zijn aan een betrouwbare partner. Op die manier zijn we verzekerd van een stabiele stroom huurinkomsten”, onderstreept de CFO van Baloise, Henk Janssen. Dat is met het Kievit-gebouw (10.400 m2 kantoor- en woonruimte) het geval. Het nieuwe gebouw nabij het station Antwerpen-Centraal geldt als een toonbeeld van milieu- en energiebewustzijn en wordt de volgende achttien jaar verhuurd aan Engie, het vroegere GDF Suez.
“De portefeuille van Baloise Insurance bestaat nu uit ongeveer dertig gebouwen, waaronder het Phoenix-gebouw aan het Brusselse Noordstation en het City Link-gebouw in Berchem, waar onze eigen kantoren gevestigd zijn”, vertelt De Godt. “We willen die portefeuille blijven uitbreiden, maar zonder concessies te doen op kwaliteit. Zowel de ligging, de bereikbaarheid, de duurzaamheid van het gebouw en de materialen, het huurcontract als het rendement van de investering moeten goed zijn. Behalve in Brussel en Antwerpen zoeken we ook opportuniteiten in Gent en Mechelen.”
Meer illiquide activa
De strategie van Baloise ligt in het verlengde van die van grote verzekeraars zoals AG Insurance en AXA Belgium, die de voorbije jaren belangrijke vastgoedposities opbouwden. AG Real Estate en AXA Belgium behoren intussen tot de grootste investeerders in commercieel vastgoed in ons land. Maar ook andere verzekeraars zijn op de kar van het vastgoed gesprongen. Zo investeert Ethias vooral in de zorgsector. Gemiddeld 4 tot 5 procent van de investeringsportefeuille van de Belgische verzekeraars bestaat momenteel uit vastgoed, zo blijkt uit het meest recente rapport van de Nationale Bank. Het overgrote deel is nog altijd belegd in overheidsobligaties. Volgens de NBB is staatspapier goed voor bijna de helft van de activa van de levensverzekeraars (89 miljard euro). Het aandeel van bedrijfsobligaties is de voorbije jaren fors gestegen tot 28 procent (bijna 51 miljard euro). Ook leningen en kredieten zitten in de lift. Het bezit van aandelen daarentegen daalt, vooral als gevolg van de hogere kapitaalvereisten.
“AG Insurance heeft de voorbije jaren vier grote bewegingen gemaakt in zijn investeringsportefeuille”, vertelt chief investment officer Wim Vermeir. “Het aandeel van bedrijfsobligaties is stelselmatig verhoogd tot 21 procent. In 2011 hebben we geprofiteerd van de rente-opstoot om meer Belgisch papier in portefeuille te nemen. De looptijden zijn verlengd, in lijn met onze verplichtingen aan de passiefzijde van de balans. En ten slotte hebben we gekozen voor meer illiquide activa.”
Stabiele inkomstenstroom
De eerste drie investeringsopties hebben hun deugdelijkheid bewezen, maar zijn een beetje uitgewerkt, geeft Vermeir toe. Maar de keuze voor meer illiquide activa, die minder snel te gelde te maken zijn, blijft volgens hem actueel en relevant. AG Insurance doet dat op twee manieren: door meer in vastgoed te investeren, en door rechtstreeks leningen toe te staan.
“Vastgoed zien wij als een alternatief voor aandelen”, zegt Vermeir. “Op vastgoed halen we een rendement van 5 tot 6 procent. Op aandelen is het gemiddelde rendement hoger maar volatieler. Het voordeel van vastgoed is dat het een stabiele inkomstenstroom creëert. De voorbije jaren is vastgoed, vooral via de investeringen van AG Real Estate, gegroeid tot 9 procent van onze investeringsportefeuille; aandelen zijn gedaald tot 3 procent.”
Door leningen toe te kennen, haalt AG Insurance dan weer een half tot anderhalf procentpunt meer rendement dan met investeringen in obligaties. Vermeir: “We kennen vooral kredieten toe aan agentschappen die werken met een overheidsgarantie, bijvoorbeeld voor de bouw van waterzuiveringsinstallaties of sociale woningen. Op die manier houden we het risico laag, terwijl de hogere complexiteit, de lange looptijd en de lagere liquiditeit van de kredieten ons een premie opleveren.”
Kwaliteit
De Nationale Bank waarschuwde dat de zoektocht naar rendement levensverzekeraars soms aanzet tot het nemen van grotere risico’s. Ze kopen meer overheids- en bedrijfsobligaties met een lage kredietwaardigheid. Obligaties met een rating lager dan BBB- (rommel) of zonder rating waren eind 2014 goed voor 11 procent van de obligatieportefeuille van de verzekeraars. Maar van het overheidspapier dat ze in 2014 kochten had liefst een derde die rating. Het aandeel obligaties met een AAA- of AA-rating daalde met 5 procentpunten.
Baloise Insurance houdt in alle omstandigheden vast aan kwaliteitspapier, beklemtoont CFO Henk Janssen. “Wij hebben niets lager dan BBB in portefeuille. Driekwart van onze overheidsobligaties heeft een AAA- of AA-kredietwaardigheid. Bovendien is overheidspapier bij ons sterker vertegenwoordigd dan gemiddeld in de sector. Ruim 70 procent van onze beleggingen zijn staatsobligaties, met de focus op lange looptijden. In bedrijfsobligaties daarentegen kopen we maximaal op tien jaar, wegens het kredietrisico. In die categorie zijn we de voorbije jaren ook dollarobligaties beginnen aan te kopen. Dat levert ons een hogere rente en kredietspread op.”
Ook covered bonds zijn begeerd bij Baloise omdat het extra rendement gepaard gaat met een hoge garantie. Dergelijke obligaties zijn immers gekoppeld aan een pool van activa (vaak hypotheekleningen) die ten gunste van de obligatiehouders komen in geval de emittent in de problemen zou komen.
Ten slotte vindt Baloise ook in aandelen een hoger rendement. “Onze blootstelling aan aandelen, vooral Europese, is groter dan die van veel sectorgenoten”, geeft Janssen toe. “Dankzij onze sterke kapitaalpositie kunnen wij ons dat permitteren. Vooral de fiscaal voordelige behandeling van eventuele meerwaarden en van de dividenduitkering maken aandelen aantrekkelijk. Om de risico’s te beperken, worden alle posities afgedekt met put-opties.”
Bancaire knowhow
Je kunt als verzekeraar dus wel degelijk meer rendement halen zonder het risicoprofiel te verhogen, bevestigt Wim Vermeir van AG Insurance. “Maar je moet er harder voor werken dan in het verleden. Wie zoals wij meer premie-inkomsten omzet in leningen of vorderingen, moet beter zijn huiswerk maken. Kredietanalyse is heel belangrijk, alles staat of valt met de kwaliteit van de debiteuren, en dat vergt andere mensen en een andere organisatie. Daarom haalt AG meer mensen met bancaire knowhow aan boord en sluiten we partnerships met banken.”
AG verstrekt zelf hypothecaire leningen via zijn brokerskanaal. Maar de verzekeraar onderzoekt ook de mogelijkheid portefeuilles over te nemen: “13 procent van onze beleggingsportefeuille zit in vastgoed en kredieten. Dat willen we opdrijven, gelijkmatig verdeeld over de twee categorieën. In vastgoed zitten we al op 9 procent, dicht bij ons objectief. In leningen kunnen we nog fors groeien. Een stuk daarvan kan komen van infrastructuur- en projectfinanciering, maar we bekijken ook de overname van bestaande portefeuilles van leningen.”
Patrick Claerhout
AG Real Estate en AXA Belgium behoren intussen tot de belangrijkste vastgoedinvesteerders in ons land.
“Nieuwe investeringen in vastgoed leveren ons een rendement van 5 procent op, terwijl Belgische staatsobligaties op tien jaar momenteel 1,25 procent opbrengen” – Luc De Godt, Baloise
“Baloise wil investeren in duurzame, moderne gebouwen die voor een lange termijn verhuurd zijn aan een betrouwbare partner” – Henk Janssen, CFO Baloise
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier