VERTAALD

De val van de bok

Dezer dagen liggen enkele merkwaardige vertaalde romans in de boekhandel.

Het feest van de Bok:de Bok was de bijnaam van Trujillo, de dictator die van 1930 tot 1961 heerste op de Dominicaanse Republiek. De Peruaan Mario Vargas Llosa (1936) voert hem op in zijn nieuwe roman, waarmee hij zich eindelijk opnieuw bewijst als grandioos romancier. Vooral via een gevlucht vrouwelijk slachtoffer en haar doodzieke vader, nota bene een lakei van de despoot, boetseert Llosa een overtuigende kroniek van machiavellisme in het kwadraat, maar ook van morele verloedering van een maatschappij en van meeslepende individuele dramatiek. Meulenhoff, 446 blz., 1005 fr.

De stad en de honden: prompt verschijnen ook pockets van vroeger werk van Llosa. Zoals deze roman uit 1964, waarin cadetten in Lima een zwakke schoolgenoot terroriseren. Meulenhoff, 358 blz., 550 fr.

Engelse passanten: Oxfordiaan Matthew Kneale schreef een literair ingekleed zeemansavontuur met kleurrijke personages, zoals een dokter met een racistische leer en een godsdienstwaanzinnige dominee op zoek naar de Hof van Eden in Tasmanië. Voor na een vermoeiende dag. Bezige Bij, 416 blz., 999 fr.

Een afgrijselijke daad: vergelijkingen met Proust en Nabokov deden ons naar het debuut van de Brit Paul Golding grijpen. Met wagneriaans aplomb dopt hij zijn taal in een zwierig register, maar zijn stijl mist het raffinement en de gewiekste eruditie van zijn grote voorgangers. Zijn verhaal van een dolende homo die als kind misbruikt werd door leraars op dure kostscholen klinkt veeleer clichématig dan schokkend. Bezige Bij, 537 blz., 999 fr.

Dierenleven: ongewoon intermezzo in het oeuvre van de Zuid-Afrikaan J.M. Coetzee, die een bejaarde schrijfster het dierenleed laat aanklagen. Ambo, 96 blz., 595 fr.

Een kopersmarkt: tweede deel van de twaalfdelige romancyclus Een dans op muziek van de tijd, waarin Anthony Powell (1905-2000) een egoïstische ondernemer-politicus en een schrijver centraal plaatst in een voortkabbelend tijdsdocument. Groots. De Prom, 256 blz., 915 fr.

Wat het lichaam niet vergeet: de Canadees-Indiase Shauna Singh Baldwin is e-commerce consultant in de VS, maar hield voldoende tijd vrij voor een epische roman over de naijver tussen de vrouwen van een welgestelde Indiase landeigenaar. Tegelijk toont ze de opmars van de westerse cultuur in India. De Geus, 604 blz., 1098 fr.

Liefde, stress en andere curiositeiten: de in Spanje beruchte Lucia Etxebarria (1966) portretteert drie zussen (een huisvrouw, een workaholic en een enfant terrible), psychisch op drift in het hedendaagse Madrid. Nu al wat déjà-lu. Arena, 286 blz., 725 fr.

Luc De Decker

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content