VERSIER EEN MAGAZIJNIER
De combinatie logistiek en sierteelt is vrij zeldzaam. Marktleider Floréac uit Lochristi vindt met moeite “tuinbouwmagazijniers”. Een speciale opleiding biedt soelaas.
Het sierteeltbedrijf Floréac kampt met een nijpend tekort aan magazijniers. Nochtans is er een tuinbouwschool in het nabijgelegen Melle. “Maar afgestudeerden met zo’n opleiding zijn niet op zoek naar een logistieke job,” ondervindt personeelsverantwoordelijke Jens De Vos van Floréac.
Floréac is Europees marktleider in de distributie van sierteeltplanten. Het combineert handel (80% van de omzet) met een eigen productieactiviteit. De omzet steeg van 2,5 miljard frank in 1997 tot 3,2 miljard frank vorig jaar. De groep telt buitenlandse vertakkingen in Nederland, Frankrijk en Portugal. Van de 400 werknemers werken er 330 in de negen Vlaamse vestigingen.
Sinds 1 maart is Floréac, in samenwerking met de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB) en op vraag van Randstad Interim, gestart met een cursus tuinbouwmagazijnier. Het initiatief is uniek in Vlaanderen. Vier kandidaten hebben zich al aangemeld voor de opleiding die twee maanden zal duren. Gedurende de training krijgen de deelnemers een werkloosheidsuitkering en een loon. Floréac wil het project in het najaar herhalen. Wie de opleiding met succes afrondt, wordt op termijn aangeworven. Dit jaar hoopt Floréac op een tiental nieuwe tuinbouwmagazijniers.
De VDAB verzorgt al opleidingen magazijnbeheerder, maar in het geval van de tuinbouw zijn er specifieke vereisten. “De fundamenten blijven dezelfde,” zegt trainingsmanager Chris Vuylsteke van de VDAB. “Maar de tuinbouw vereist een aantal bijzondere vaardigheden. Je krijgt te maken met levende producten. Dit houdt in dat de magazijniers voldoende inzicht moeten hebben in planten. De doorlooptijd tussen het ontvangen en het versturen van de producten is bijzonder klein, meestal slechts een paar uur. Als je weet dat Floréac tienduizend soorten planten verwerkt, is een op maat gesneden cursus geen overbodige luxe. We stemmen de training dan ook volledig af op de precieze vereisten van het bedrijf zelf.”
Randstad Interim levert al jaren uitzendkrachten voor het tuinbouwbedrijf. Maar de functie van magazijnier blijft dikwijls niet ingevuld.
“Het werkloosheidscijfer in de streek van Lochristi ligt met 4% bijzonder laag,” zegt vestigingsmanager Birgit Desmedt van Randstad. “De Kanaalzone fungeert met haar zware industrie als een magneet voor interimarbeiders uit Groot-Gent. De job van sierteeltmagazijnier vereist bovendien een zekere interesse in de sector, terwijl dat voor een doordeweekse logistieke functie minder het geval is. Wie logistiek zegt, denkt eerder aan industrie, minder aan bloemen.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier