Verschijn gerust in nazi-uniform (de pr-man praat dat wel goed)

Een Britse prins in nazi-uniform? Dat betekent overuren voor de pr-expert van dienst. De eigenzinnige Amerikaan Daniel Price schreef een roman over zo’n geniale onverlaat.

Daniel Price, Slick. Bruna, 472 blz., 19,95 euro.

De jonge New Yorker Daniel Price (32), momenteel als freelancer en romancier actief in Los Angeles, heeft iets van een intellectuele desperado. Op zijn website (www.abusedbythenews.com) waarschuwt hij dat het nieuws niet zozeer vervormd wordt door politieke touwtrekkers, maar door commerciële inmenging. Terwijl de kritische columnisten hun pijlen verschieten op politieke spin doctors, voeren de uitgekookte pr-knapen van de multinationals vrij, vrank en vrolijk hun cynische manipulatiespel op. Met zo’n boodschap op je website trek je niet veel advertenties. Price, die de voorbije jaren zwoegde aan een stevige roman, leefde dan maar op kredietkaarten. Het resultaat is van dien aard, dat zijn financiële hoofdbrekens allicht snel opgelost zullen zijn. Zijn haast vuistdikke debuutroman Slick bezit immers een aardig aantal troeven om zowel een vrij groot publiek aan te spreken, als de recensenten mild te stemmen. Een grootse roman is dit zeker niet, daarvoor blijkt de plot te los en sluipt er te veel onvolwassen gedram in, maar het onderwerp en de originele invulling ervan maken vergevingsgezind. Met zijn thema blijft hij bovendien zijn zelfverklaarde missie trouw: ook in Slick stelen de manipulerende pr-specialisten de show.

De roman draait rond Scott Singer, bijgenaamd Slick (zeg maar gladde jongen), die zich publiciteitsagent noemt. Zijn opdrachten en zijn hoge honoraria dankt hij aan zijn behendigheid om de media te manipuleren. De bedrijven betalen om zijn pr-instrumentarium te doen draaien in de gewenste richting. Slick wordt vooral opgetrommeld om deuken uit het imago van merken, topmanagers en beroemdheden te halen. Deze keer roept een platenmaatschappij zijn hulp in om een fel belaagde zwarte rapper uit de wind te zetten. De muziek van de artiest lijkt de aanleiding te zijn van een schietpartij op een middelbare school. Bovendien volgt er een aanklacht wegens verkrachting. Al gauw bombarderen de media de entertainer tot publieke vijand nummer één. Vliegensvlug haalt Slick zijn kunstjes boven om zijn reputatie op te krikken. Zijn plan lijkt alweer geniaal, maar toch loopt het deze keer lelijk uit de hand.

Dat het verhaal spierkracht en maturiteit mist, kan de pret gelukkig niet te zeer bederven. Price sleurt de lezer mee in een maalstroom van manipulatietechnieken, de ene al wat gekker dan de andere. Onder die vaak hilarische oppervlakte sluimert de beangstigende boodschap waar het Price om te doen is. Vele auteurs worden dan drammerig of laten zich in de luren leggen door hun eigen al te rammelende karikaturen, Price weet die klippen nog vrij vlot te nemen. Geen meesterwerk dus, maar het boek laat zich als roman al bij al lekker lezen, terwijl het tegelijkertijd voldoende discussiestof aanreikt.

Luc De Decker

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content