Verrezen als een varken uit zijn as
Uit de as van het verpulverde Seghers-imperium rijzen nieuwe kansen. Het varkensveredelingsbedrijf Seghersgenetics wordt uitgebouwd tot een Europese onderneming met stevige wortels in de Benelux, Groot-Brittannië, Spanje en Oost-Europa.
Zowat iedereen bij het vroegere Seghersgenetics is het ermee eens: de stichting van de nieuwe onderneming Rattlerow Seghers NV was de best mogelijke oplossing na de val van het rijk van Hendrik Seghers. Ze zijn dan ook gelukkig met het besluit van de curatoren en de Dendermondse handelsrechtbank om het failliete bedrijf op die manier te verkopen. Zes gewezen kaderleden van Seghersgenetics, van het Spaanse varkens- en veevoederbedrijf Piensos Costa en van de Britse varkensveredelaar Rattlerow Farms sluiten de rangen voor de overname van Seghersgenetics.
“Met deze mensen zijn we zeker dat de onderneming blijft bestaan en verder groeit,” zegt Lucien De Boever, algemeen directeur tot 1999. “Het zijn allemaal personen die er belang bij hebben. De meeste andere kandidaat-overnemers hadden vermoedelijk alleen interesse in het klantenbestand.” Nieuw gedelegeerd bestuurder Geert Spincemaille, een ex-kaderlid van het vroegere Seghersgenetics: “Men had misschien wel onze klanten gekocht, maar vaak constateer je dan dat die klanten de nieuwe eigenaar niet lusten. Nu blijft alles grotendeels bij het oude.”
Rattlerow en Seghersgenetics werkten in het verleden al nauw samen. Zo werden hybride beren van Seghers in het station voor kunstmatige inseminatie van Rattlerow Farms in het Nederlandse Sint-Oedenrode geplaatst.
Spanje als nieuwe troef
Het voordeel voor de overnemers is natuurlijk dat hun nieuwe bedrijf dankzij de megalomane maar commercieel interessante internationale uitbouw van Seghersgenetics richting Oost-Europa en Azië zonder de torenhoge schulden makkelijker kan uitgroeien tot een multinationale onderneming. Waardoor het ook beter gewapend is om tegen de concurrentie en nieuwe problemen in de veelgeplaagde landbouwsector op te tornen.
Het Britse Rattlerow uit Stradbroke in Suffolk is een relatief kleine speler. Zo haalde Seghersgenetics in 2001 een totale omzet van 20,50 miljoen euro, tegen slechts 1,34 miljoen pond sterling (2,1 miljoen euro) voor Rattlerow in Groot-Brittannië, dat door varkenspest en mond- en klauwzeer een rampjaar kende. En ook de activiteiten in Nederland, uitgeoefend via RPD International BV in het Noord-Brabantse Beek en Donk, leden verhoudingsgewijs zware verliezen. Alleen de financiële slagkracht van de gebroeders Robert en Adrian Lawson, eigenaars van het bedrijf en stevige grootgrondbezitters, hielden de zaak in 2001 overeind.
Rattlerow Farms is altijd bescheiden geweest in zijn expansie en is vooral actief in Nederland, Duitsland, Hongarije, de Verenigde Staten en Denemarken, waar er samenwerkingsakkoorden lopen. Vooral de samenwerking met het Spaanse Piensos Costa van José Maria Costa moet de nieuwe groep slagkracht geven. Dat is een erg rendabele firma met in 2001 een omzet van 31,7 miljoen euro, waaruit het 3,9 miljoen euro nettowinst haalde. Het bedrijf uit Fraga was voorheen een stevige klant bij Seghersgenetics.
In de nieuwe vennootschap brengt Rattlerow al zijn activiteiten op het Europese vasteland en de schaarse contacten in Azië in. Behalve Rattlerow Seghers NV zijn er dan nog de contacten van Rattlerow in de VS met Bell’s Farms en de eigen Britse activiteiten. Voorts gaat de Britse kweek en verkoop van het vroegere Seghersgenetics richting Rattlerow Farms.
Het management van de nieuwe vennootschap komt in handen van twee oudgedienden van Seghersgenetics, Geert Spincemaille en Stefan Derks. Opmerkelijk is ook de aanwezigheid van Philip Ackerman, die kort bestuurder was bij de groep Seghers en die als katalysator mee de overname regelde. Hij werkt opnieuw samen met de gebroeders Stefan en Leo Himpe van de Brugse bouwonderneming Himpe. Beiden waren ook al actief betrokken bij de overname van de Amerikaanse activiteiten van het Britse Newsham Hybrids via een converteerbare lening aan Seghersgenetics USA L.C.
“Voor het eerste werkjaar rekenen wij op een omzet van 13 miljoen euro, wat ongeveer de omzet van het bedrijf was min de Amerikaanse activiteiten,” zegt Geert Spincemaille. “Bij normale marktomstandigheden halen wij zeker een positief nettoresultaat.”
Willy Van Damme [{ssquf}]
“Andere kandidaat-overnemers aasden vooral op ons klantenbestand. Met Rattlerow zijn we zeker dat de onderneming blijft bestaan en verder groeit.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier