Verplichte schatting veroorzaakt veel deining
Vanaf 2022 is de schatting van de woning verplicht voor het verstrekken van een hypothecaire lening. Na berichten in de media dat dit de ‘doodsteek voor jonge koppels met weinig eigen inbreng’ zou betekenen, zet de Nationale Bank de puntjes op de i.
1 Wat verandert er?
De Europese bankautoriteit (EBA) heeft voor heel Europa geharmoniseerde richtlijnen uitgevaardigd. Banken moeten een schatting maken van de woning voor ze een hypothecair krediet verstrekken. Die kan door een interne of een externe schatter worden uitgevoerd, door een bezoek ter plaatse of met geavanceerde statistische modellen. De richtlijnen zijn van toepassing sinds 30 juni, maar de toezichthouder knijpt nog zes maanden een oogje toe.
2 Zijn er extra kosten?
De Nationale Bank verwacht dat de banken in de meeste gevallen gebruikmaken van de statistische modellen. Zonder expertise zijn er geen extra kosten. Een plaatsbezoek is nodig als de database onvoldoende panden met vergelijkbare karakteristieken bevat of als er specifieke eigenschappen van het pand in acht genomen moeten worden.
3 Wat gebeurt er als de aankoopwaarde afwijkt van de geschatte waarde?
Het zou kunnen dat de kopers dan minder kunnen lenen dan ze dachten. De Nationale Bank wil niet gezegd hebben dat dit een extra drempel vormt voor jonge mensen. De banken mogen voor mensen die voor het eerst een woning kopen 35 procent van de leningen verstrekken met 10 procent of minder eigen inbreng. Volgens de toezichthouder is daar nog marge.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier