Verplicht vaccinatie tegen covid-19

Bert Lauwers

We hebben welgeteld één wapen tegen corona: een vaccin. Maar nu vaccins weldra gratis beschikbaar zijn, is het hemeltergend dat een groot deel van de bevolking er niet van wil weten. Recente enquêtes hebben uitgewezen dat slechts de helft van de mensen zich zeker wil laten vaccineren. Dat we midden in de grootste gezondheidscrisis in een eeuw zitten, die in ons land al 14.000 mensenlevens heeft geëist, faillissementen bij de vleet heeft veroorzaakt, sectoren op de rand van de afgrond heeft gebracht en het land met een enorme schuldenberg opzadelt, blijkt bij velen nog niet door te dringen.

Om de crisis te bedwingen, moet zeker 70 procent van de bevolking worden gevaccineerd. Alleen zo bereiken we de noodzakelijke groepsimmuniteit. Het wordt dus harken, want de argwaan tegen het vaccineren zit diep en wordt aangezwengeld door anti-vaxxers en complotdenkers.

Toch kan het eenvoudig worden opgelost: verplicht de vaccinatie tegen covid-19, zoals in ons land ook het vaccin tegen polio verplicht is. Maar onze overheden opteren ervoor de vaccinatie tegen covid-19 aan te bevelen. We hebben eerder in deze crisis al gezien hoe vaak aanbevelingen om binnen de lijntjes te kleuren, worden genegeerd.

Maar uitzonderlijke tijden vergen uitzonderlijke maatregelen. Een uitzonderingsbeleid voor vaccinweigeraars kan zo’n maatregel zijn. Waarom zouden we hen nog toelaten tot de bioscopen of de shows van Studio 100, of een optreden van pakweg Angèle of U2, of op een lijnvlucht? Uiteraard zou dat tijdelijk zijn, tot de vaccins en de groepsimmuniteit hun werk hebben gedaan en we ons normale leven kunnen hervatten. Tot het zover is, moeten we met vaccinweigeraars geen compassie hebben.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content