Vernieuwde focus op Jetrea
Met een hernieuwde focus wil de Leuvense universitaire spin-off ThromboGenics in 2014 een preciezer beeld krijgen van de markt voor Jetrea. De goedkeuring en lancering van het oogmedicijn werden in 2013 overschaduwd door de teleurstellende beurskoers. Maar ver van de beursstorm blijven het verkoopteam in de VS en de O&O-afdeling in Leuven zich ontwikkelen.
Met Jetrea, tot nog toe het enige middel tegen vitreomaculaire adhesie (VMA, een aandoening waarbij glasvocht het netvlies vervormt), kwam ThromboGenics vanaf 2011 in een stroomversnelling terecht. Na de succesvolle afsluiting van de derde en laatste klinische fase, sloot het bedrijf een lucratieve deal met Alcon, de oogheelkundige divisie van het Zwitserse Novartis, voor de verkoop van Jetrea buiten de VS. Van de mijlpaalbetalingen, die kunnen oplopen tot 375 miljoen euro, heeft het Leuvense bedrijf er al 165 miljoen ontvangen. Eind december 2012 kreeg ThromboGenics de goedkeuring van de Amerikaanse FDA en enkele maanden later ook van de Europese EMA. In de VS krijg je de 3950 dollar van een 2ml-dosis Jetrea inmiddels volledig terugbetaald en ook in Europa volgen steeds meer landen.
Het wantrouwen van de financiële markten spitst zich hoofdzakelijk toe op die kostprijs en op de succesratio van het geneesmiddel, die met 26,5 procent aan de lage kant lijkt te zijn. “In de praktijk merken we dat een nauwkeurige selectie van de patiënten bij wie je de injectie toedient, de effectiviteit van Jetrea tot 60 en zelfs meer dan 70 procent kan verhogen”, vertelt Wouter Piepers, hoofd van de communicatie. “Dus lichten we de oorspronkelijk terughoudende dokters in over de ideale toedieningsomstandigheden. Nu wachten ze nog te vaak tot een operatie nodig is.”
Naast het 100-koppige verkoopteam in de VS, werken in het hoofdkwartier van de organisatie in Leuven nog eens evenveel mensen. Van daaruit blijft het bedrijf investeren in onderzoek en ontwikkeling. Een groot deel van de inspanningen gaat naar het optimaliseren van Jetrea, dat nu nog bewaard moet worden op -20°C en een voorbereiding vergt voor elke inspuiting. ThromboGenics werkt ook aan andere oogmedicijnen, hoofdzakelijk tegen diabetesgerelateerde oogziekten. En TB-403, een oncologisch middel dat het bedrijf enkele jaren in licentie had gegeven aan de farmareus Roche, wordt binnenkort wellicht in een nieuwe dochter ondergebracht.
Wouter Piepers: “We weten nu dat Jetrea werkt, goed geprijsd en veilig is. We hebben de organisatie bijgestuurd om de medische gemeenschap beter in te lichten. Dit jaar zullen we een beter idee krijgen van het volledige potentieel van het middel en hoe snel we die kunnen realiseren. Alcon voert nog een belangrijke studie uit in Japan en ook op een Australische goedkeuring blijft het wachten.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier