Verkiezingen: werkgevers blij, vakbond ongelukkig
Maandag kon u de reacties van de sociale partners op de verkiezingen al op onze website lezen. Hier volgen de meest markante uitspraken. Luc Cortebeeck van ACV was bij het afsluiten van deze rubriek onbereikbaar op de IAO-conferentie in Genève.
Rudi Thomaes (VBO)
“Er zijn een paar thema’s waar wij ons druk in hebben gemaakt die worden afgestraft. Ik denk aan de wilde fiscale ideeën van de PS, met een meerwaardebelasting. De PS krijgt klappen. Ik voel me nu meer op mijn gemak. Maar er blijven punten waarbij we bijzonder aandachtig zullen zijn. Zoals het dossier van de vakbond in de kmo. Het ACV vindt dat zeer belangrijk en zal een grote druk op CD&V zetten.”
“CD&V moet kiezen. Gaat ze voor een Sarkozyverhaal? Of voor een wazig verhaal dat iedereen tevreden stelt? Leterme moet Cortebeeck kunnen verleiden om van het ACV een vakbond van de 21ste eeuw te maken. Als dat lukt, kunnen we in België een stevig parcours uitbouwen. De druk van N-VA is daarin belangrijk.”
Paul Soete (Agoria)
“Er is veel kans op een tripartiteregering die focust op institutionele hervormingen. Wij zouden natuurlijk het liefst het sociaaleconomische vooraan zien staan, maar we vrezen dat er tijd zal gaan naar andere zaken. Als die tot meer efficiëntie in de overheid kunnen leiden, is dat oké.”
“Inzake het dossier van de vakbond in de kmo zitten we beter dan in een situatie waarbij de SP.A sterk was vooruitgegaan. Ik ga ervan uit dat de toekomstige minister van Werk ACV-gevoeligheden zal hebben, maar tegelijk zal weten dat de verlaging van de drempels voor de werkgevers een breekpunt is.”
Philippe Muyters (Voka)
“We zijn vragende partij voor een regionalisering van de arbeidsmarkt. Maar daarvoor is een brede coalitie nodig van op zijn minst zes partijen. Desnoods moet er een soort Octopusakkoord komen. Partijen kunnen dan vanuit de oppositie de nodige stemmen leveren. Dat moet zeker aan Vlaamse kant lukken, want alle partijen zijn gewonnen voor extra jobcreatie en eigen sociaaleconomische hefbomen zijn daarvoor het beste middel.”
Karel Van Eetvelt (Unizo)
“We zijn voorstander van een zakelijk kabinet dat sociaaleconomische problemen bovenaan op de agenda plaatst. Als ik kijk naar de hervormingen die in Frankrijk, Nederland en Duitsland worden doorgevoerd of aangekondigd, dan kunnen wij niet achterblijven. We maken in Europa immers de overstap mee van een industriële economie naar een innovatieve diensteneconomie.”
“We blijven pleiten voor een staatshervorming waarbij het arbeidsmarktbeleid wordt geregionaliseerd. Ook inzake vennootschapsbelasting zijn er pistes in die richting te bewandelen.”
Rudy De Leeuw (ABVV)
“We hebben zwaar verloren. De nadruk van de campagne lag in Vlaanderen op het communautaire en dat is voor de socialisten nooit een makkelijke zaak. In het zuiden van het land draaide alles rond de affaires. Wij pleiten nu om het sociale weer centraal te stellen. We roepen de SP.A op zich te concentreren op de punten waar de werknemers wakker van liggen.”
“We schuiven het tienpuntenplan van ons memorandum naar voren. Dat gaat om kwaliteitsvolle jobs en om welvaartvaste sociale uitkeringen. We gaan in de komende dagen met het ACV overleggen wat ons bindt. Hun memorandum ligt op één lijn. Namens het ABVV zal ik niet dulden dat er geraakt wordt aan de federale solidariteit.”
A.M. /G.M.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier