‘Vergunningenbeleid moet beter’

© Corbis via Getty Images

“We bouwen de komende twee jaar acht windturbines in Schelle, Bilzen, Lille en Oelegem. We zijn met die projecten al tien jaar of langer bezig, op Lille na”, zegt Tom Willems, specialist beleid en vergunningen bij de burgercoöperatie Ecopower. Als het zo lang duurt, dreigt het businessmodel verouderd te zijn. De overheidssteun verandert voortdurend, net als de technologie.

Vorige week borg Ecopower zijn plannen voor de bouw van zes windmolens in Mol op, na een afgekeurde vergunning. “Voor elk project dat vergund wordt, zijn er twee die geen vergunning krijgen of waarvan de vergunning in beroep vernietigd wordt. Als de politieke wil er niet is, wordt altijd wel een reden gevonden om het project niet te vergunnen.”

“De vergunning voor twee windturbines in Schelle zat drie jaar vast bij de Raad van Vergunningsbetwistingen. In de toekomst zou er binnen het jaar een uitspraak moeten zijn in een beroepsprocedure”, zegt Willems. “Dat is een verbetering, maar het kan nog veel beter. We zouden voor elke provincie een energietransitieplan voor de lange termijn moeten hebben, opgesteld met de betrokkenheid van stakeholders.” Alle projecten kunnen dan aan dat plan afgetoetst worden en hopelijk ook sneller vergund raken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content