Vergrijzing als opportuniteit

Henri de Castries, CEO van Axa, pleit voor een solidariteitssysteem om het hoofd te bieden aan de enorme uitdaging die de vergrijzing voor onze maatschappij is.

Het is een feit: de wereldbevolking leeft langer en daardoor neemt het aandeel ouderen in de totale bevolking alsmaar toe. Elk decennium stijgt onze levensverwachting met twee jaar. “Tot op heden steeg de gemiddelde levensverwachting omdat het aantal mensen dat op jonge leeftijd overlijdt, afnam. Ook in de toekomst zal de levensverwachting blijven stijgen, maar dat zal te danken zijn aan het feit dat steeds meer mensen een hoge leeftijd bereiken”, zegt Tom Kirkwood, onderzoeker bij het Institute for Ageing and Health aan Newcastle University.

Volgens de schattingen van de Verenigde Naties zou de levensverwachting al in de jaren 90 hebben moeten stagneren. Ze hebben zich duidelijk vergist en volgens Tom Kirkwood is het vandaag onmogelijk om te zeggen wanneer er een einde zal komen aan de stijging van de levensverwachting. Binnen 200 jaar zal onze levensverwachting verdubbeld zijn. “Dat is de mooiste vooruitgang van de mensheid”, benadrukt de onderzoeker, die meteen de ongerustheid over deze evolutie relativeert. “Zolang een mens leeft, verbruikt hij. Uiteraard brengt de vergrijzing van de bevolking kosten met zich mee, maar een goed beheer van dit fenomeen zou een positieve impact kunnen hebben op onze economieën.”

Oplossingen voor financiële afhankelijkheid

Een van de grootste huidige problemen voor de oudere bevolking is haar financiële afhankelijkheid. Ook al garandeert de overheid haar een minimuminkomen, toch volstaat dat vaak niet.

“In Frankrijk, dat 60 miljoen inwoners telt, moeten 6 miljoen mensen hun ouders financieel ondersteunen”, aldus Henri de Castries, chairman en CEO van Axa. “Er bestaat vandaag een ware behoefte aan financiële onafhankelijkheid voor ouderen en de verzekeringssector kan soelaas brengen.”

De CEO van Axa pleit in dat kader voor een ‘verplichte’ solidariteit (zoals bij auto- of woningverzekeringen). “Voor een minieme maandelijkse bijdrage verzekert u zich van een minimuminkomen op het moment dat u de pensioenleeftijd bereikt. Dat zou voor de overheid uiteraard een kopzorg minder zijn”, onderstreept Castries.

Die oplossing zou bijzonder winstgevend kunnen zijn voor de verzekeringssector. Maar in afwachting van de dag dat dit ‘idee’ bijval vindt bij de overheid, biedt Axa zijn klanten nu al de mogelijkheid om zichzelf van een minimuminkomen te voorzien tijdens hun oude dag. (C)

Door Karine Huet

“De vergrijzing brengt kosten met zich mee, maar een goed beheer van dit fenomeen zou een positieve impact kunnen hebben op onze economieën.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content