Verban de midlifecrisis

© Getty Images

Het fenomeen is bekend: vijftigplussers worden dan wel niet helemaal afgeschreven maar professioneel hebben ze het meer dan eens moeilijk zich nog op de arbeidsmarkt te positioneren. Het zijn dure werkkrachten (door de anciënniteitsverloning) en werkgevers vragen zich af of die werknemers nog voldoende gemotiveerd zijn. Als ergens wordt geherstructureerd, dan moeten de vijftigers als eerste plaatsmaken. De laatste groep van de babyboomers die nog op de arbeidsmarkt is, heeft het blijkbaar zeer moeilijk en dat weegt ook op het privéleven.

Bij die groep werknemers veroorzaakt dat frustratie, want ze willen au sérieux genomen worden en hun ervaring in de weegschaal gooien, want ze hebben heel wat hr-kapitaal opgebouwd. De twee auteurs, Hélène Van Herck en Ann Lemmens, zijn in Midlife Kick dan ook duidelijk: het is een generatie die je in je personeelsbeleid beter niet over het hoofd ziet.

De auteurs noemen zichzelf midlife-experts voor wie een term als midlifecrisis niet mag bestaan. Ze zijn het duo achter de blog Wifty waar Wifties ( Women in their fifties) zich 100 procent thuis kunnen voelen.”

Met hun boek willen ze aantonen dat er kracht en ontzettend veel potentie in 50-plussers zit. Midlife is het beste moment van het leven, is de teneur. “Want nooit was je zo wijs en zag je zoveel zaken zo helder als sinds de dag dat je vijftig werd. Mét leesbril weliswaar, maar het gevoel zit goed. Er is een tijd geweest dat niemand raad wist met vrouwen ouder dan vijftig. Cijfermatig waren ze een afknapper van jewelste voor media, adverteerders, werkgevers, politici en machomannen”, schrijven de auteurs. “Ondertussen zijn de tijden veranderd. Al gebeurt dat langzaam.”

De zogenaamd verloren generatie laat zich opnieuw gelden. In het boek laten ze 33 dames met pit (Clo Willaerts, Delphine Boël, Christa Eelen…) aan het woord om de basisstelling aan te tonen dat de term midlife kick meer op zijn plaats is dan midlifecrisis. In het boek staan ook getuigenissen van mannen, onder anderen van Alain de Botton en Richard Branson. Met een open geest, de nodige serieux en veel humor bekijken de auteurs alle aspecten van het nieuwe ouder worden.

Hélène Van Herck en Ann Lemmens, Midlife Kick. De kracht van het nieuwe ouder worden, Standaard Uitgeverij, 2018, 212 blz., 24,99 euro
Hélène Van Herck en Ann Lemmens, Midlife Kick. De kracht van het nieuwe ouder worden, Standaard Uitgeverij, 2018, 212 blz., 24,99 euro

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content