VERANTWOORDELIJKE MILITANTEN

Werknemers zijn het belangrijkste actief van een onderneming. Dat motto trekt Batigroupe door tot in de organisatie van zijn groepsstructuur.

De geschiedenis van Batigroupe begon 25 jaar geleden toen stichter Sadok Boudoukhane en ingenieur Emmanuel Everarts eind jaren negentig besloten samen te werken in Elico, een coöperatieve vennootschap die zich bezighield met renovatie. Ze vonden elkaar in hun bezorgdheid om de gezondheid van de arbeiders en de invloed van bouwmaterialen daarop. Omdat bleek dat het moeilijk was producten te vinden die de gezondheid en het milieu sparen, deden ze in 2004 een bod op Carodec, dat een kwarteeuw daarvoor begonnen was als een specialist in tegellegging. Om beide bedrijven te overkoepelen, werd de coöperatieve Batigroupe opgericht.

“Batigroupe is een netwerk dat bestaat uit complementaire bedrijven”, duidt gedelegeerd bestuurder Emmanuel Everarts. “De samenwerkende maatschappij telt 62 coöperanten, onder wie tien leden van het personeel of een kwart van het totale bestand. Alle medewerkers mogen deelnemen aan de algemene vergaderingen en de strategische beslissingen van de groep. Bedrijfsleiders vinden vaak dat hun personeel te weinig betrokken is bij de goede werking van de onderneming, maar je moet het personeel die betrokkenheid wel geven. Een van de fundamenten van Batigroupe is de samenhang: de waarden en de visie van de onderneming zijn identiek met die van de werknemers.”

Dat weerspiegelt zich ook in de activiteiten van de Brusselse onderneming. Behalve het renovatiebedrijf Elico en de bouwmaterialenhandel Carodec omvat Batigroupe intussen ook de vastgoedonderneming Spidec en OZE (Objectif Zéro Energie), een audit- en adviespartner die de energiekosten in de woon- en werkomgeving van particulieren en ondernemingen wil verlagen. In juni ten slotte kwam er nog Baticréa bij, een nieuwe coöperatie ondersteund door Batigroupe en Job Yourself (JYB), die werkzoekenden begeleidt in projecten omtrent verschillende stielen in de bouwsector.

Ethisch financieren

“Batigroupe voert verantwoordelijkheid hoog in het vaandel”, stelt Everarts. “We geven bijvoorbeeld de voorkeur aan ethische financiering door instellingen als Triodos en Crédal. Die visie heeft eveneens een weerslag op onze keuze van leveranciers. Wij werken als een solidaire onderneming. De winst wordt toegewezen aan solidaire projecten. Samenhang is heel belangrijk. We moeten coherent blijven in onze beslissingen.”

Batigroupe is in minder dan tien jaar uitgegroeid tot een toonbeeld van duurzaam management. Een model dat door steeds meer, ‘klassieke’ ondernemingen nagevolgd wordt. Zo kan bijvoorbeeld vastgesteld worden dat de bouwmarkten meer plaats maken voor milieuvriendelijke producten. Dat blijkt ook bij Carodec, waar het aandeel van de ecologische materialen opgeklommen is van 1 procent in 2004 tot 20 procent in 2012, een evolutie die geleidelijk en duurzaam verliep. “Wij zijn militanten, maar geen fundamentalisten. We willen particulieren en de professionals warm maken voor de bestaande alternatieven”, besluit Everarts.

G.V.D.N.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content