VEERKRACHTIG

De producent van vrachtwagenveringen Colaert voelt de hete adem van de lagelonenlanden in de nek. Snelle levering en een breed assortiment vormen het antwoord op de concurrentie.

‘S Namiddags besteld in Poperinge, de volgende ochtend geleverd in het zuiden van Frankrijk. Of in Duitsland, Griekenland, Hongarije, Spanje. Met logistieke bruggenhoofden, om snel en flexibel te kunnen leveren.

Dat is het antwoord van nv Usines Colaert, de Poperingse producent van vrachtwagenveren, op de toenemende concurrentie. Meer dan 90 % van de omzet wordt gehaald via de vervangingsmarkt. In het buitenland verkoopt Colaert uitsluitend aan distributiebedrijven van vrachtwagenonderdelen. Zij leveren op hun beurt aan garagehouders en transportbedrijven. “We moeten flexibel en soepel zijn, en beschikken over enorme voorraden,” analyseert directeur Jacques Colaert de markt. “Onze sterkte schuilt bovendien in het zeer brede assortiment. We hebben meer dan 15.000 veertypes in huis. De tendens naar uitbesteding neemt steeds meer toe. Niet alleen bij de eindgebruiker, maar ook bij de groothandelaar. Vandaag doet de fabrikant het voorraadbeheer voor de groothandelaar.”

Colaert specialiseerde zich in kleine en middelgrote series van vrachtwagenveren. Alles wordt in eigen huis in Poperinge geproduceerd. De tachtig werknemers haalden vorig jaar een omzet van een half miljard. Alleen in België wordt ook aan de garages en de transportbedrijven geleverd. De nieuwbouw, steeds kleine series voor gespecialiseerde vrachtwagenfabrikanten, is goed voor een tiende van de omzet. Het belang van de export in die omzet wordt steeds groter, en bedraagt vandaag 70 %. Frankrijk is daarbij de belangrijkste klant : het aandeel in de omzet evenaarde vorig jaar het Belgische part. De andere buurlanden behoren eveneens tot de belangrijkste klanten. In alle gevallen geldt het principe van de snelle leveringstermijn. In Duitsland beschikt Colaert over een eigen magazijn, in de buurt van Frankfurt.

In 1878 start overgrootvader Henri Colaert een bedrijfje dat veren voor koetsen maakt. Jacques Colaert, die tot de vierde generatie behoort, bestuurt het bedrijf sinds 1981. Een cruciaal jaar in de geschiedenis van de onderneming. Want Colaert komt volledig in handen van de Nederlandse beursgenoteerde groep Weweler. “Onze productie is complementair,” beklemtoont Jacques Colaert. “Weweler richt zich op middelgrote en grote series. Wij komen door onze naamsbekendheid alleen naar buiten onder de naam Colaert.”

JACQUES COLAERT (USINES COLAERT) Vandaag doet de fabrikant het voorraadbeheer voor de groothandelaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content