Veelbelovende biotechspeler

Eind 2009 schreven we al een analyse over de Belgische biotechnologiesector. Die heeft het afgelopen jaar bijzonder goed gepresteerd. Onze analyse over nieuwkomer Movetis had u nog te goed.

Movetis is gespecialiseerd in innovatieve geneesmiddelen voor de behandeling van maag- en darm-aandoeningen, een markt die naar schatting goed is voor een jaarlijkse omzet van liefst 41 miljard dollar wereldwijd. In de Verenigde Staten en Europa zijn er meer dan 200 miljoen mensen die lijden aan een dergelijke aandoening.

Marktwaarde

Het gastro-intestale (maag en darmen) is een van de belangrijkste inwendige systemen van het menselijke lichaam. Bepaalde aandoeningen kunnen een grote invloed hebben op de levenskwaliteit van patiënten. De geneesmiddelen en potentiële pijplijn van Movetis richt zich hoofdzakelijk op ziektes met de grootste onbeantwoorde medische behoefte in de markt van maag- en darmaandoeningen. Het segment waarin Movetis zich begeeft, neemt zowat 18 % van de totale markt in, wat de waarde van het marktsegment op 7,38 miljard dollar brengt.

Resolor

Net als bij heel wat andere biotechspelers springt er bij Movetis op dit moment één sterproduct uit. Resolor is een geneesmiddel dat is ontwikkeld vanuit de molecule procalopide. Het product spitst zich toe op vrouwen met chronische constipatie voor wie laxerende middelen niet voldoende zijn. Movetis kreeg in oktober al de goedkeuring om het product op de markt te brengen in de Europese Unie, IJsland, Liechtenstein en Noorwegen. In Zwitserland moet het bedrijf nog wachten op de goedkeuring, maar die zal er vermoedelijk in het eerste halfjaar van 2010 wel komen. Resolor is bovendien al op voorschrift beschikbaar in Duitsland en wordt volledig terugbetaald door de ziekteverzekering. De lancering in het Verenigd Koninkrijk wordt verwacht in het eerste halfjaar, gevolgd door Nederland in het tweede halfjaar. Movetis werkt nu voort aan de ontwikkeling van het geneesmiddel voor andere indicaties. Resolor is bovendien niet het enige geneesmiddel, in de pijplijn zitten nog enkele varianten, al is ze niet zo uitgebreid. Gelukkig is Resolor al gelanceerd en is het marktrisico dus minder groot.

Johnson & Johnson

Movetis staat niet alleen en heeft een samenwerkingsakkoord met Johnson & Johnson. De groep wil Movetis in een aantal gebieden ondersteunen en is in bespreking over de valorisatie van het product in onder meer Noord-Amerika. Daarbij wordt ook de rol van Movetis bij een mogelijke partnerstrategie in de Verenigde Staten bekeken. Movetis zal volgens het prospectus dat bij de IPO werd verstrekt hogere eencijferige royalty’s ontvangen en komt in aanmerking voor toekomstige mijlpaalbetalingen.

Analyse

Movetis heeft met Resolor al een geneesmiddel op de markt en dat is een enorm voordeel. Het zorgt er voor dat het risico van het investeringprofiel van Movetis minder groot is geworden door de lancering van het product. Positief is bovendien dat het product in Duitsland al volledig wordt terugbetaald, want het is niet echt goedkoop. De publieke prijs van een pakket van 1 milligram is 61,65 euro en 89,68 euro voor een pakket van 2 milligram. Het pakket van 1 milligram zal hoofdzakelijk worden voorgeschreven aan oudere mensen, die zowat 25 % van de patiënten vertegenwoordigen. Movetis is bovendien dankzij de IPO sterk bij kas. Het bedrijf haalde bijna 100 miljoen euro op en kan dus even voort.

We zien voor de komende maanden nog enkele bekendmakingen die de koers sterk kunnen ondersteunen, zoals de lancering van Resolor in het Verenigd Koninkrijk en mogelijke deals voor de commercialisering in andere Europese landen. Zo werd er eind vorige maand al een overeenkomst aangekondigd met Quintiles voor de lancering van Resolor in Duitsland en het VK. We hanteren voorlopig een koersdoel van 17,55 euro op basis van de huidige waardering en de kaspositie. Duidelijke vooruitzichten voor Resolor kunnen we nog niet geven, aangezien het product nog maar net in Duitsland is gelanceerd. Movetis ziet er veelbelovend uit. Plaats wel zeker een limiet omwille van de lage liquiditeit. (C)

Door Ken Van Weyenberg

Movetis heeft met Resolor al een geneesmiddel op de markt en dat is een enorm voordeel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content