Vdk bank beloont klanten beter dan zichzelf

Leen Van den Neste, CEO van vdk bank. © foto Wouter Van Vooren
Patrick Claerhout
Patrick Claerhout redacteur bij Trends

Vdk bank boekte vorig jaar 18 miljoen euro nettowinst, amper meer dan in 2022. Dat komt onder meer omdat de bank de hogere renteopbrengsten in de vorm van hogere spaarrentes volledig liet doorstromen naar de klanten.

Terwijl de grootbanken de voorbije maanden, dankzij de gestegen rente, allemaal uitpakten met heel forse winststijgingen, vaart vdk bank tegen de stroom in. De Gentse bank realiseerde vorig jaar 18 miljoen euro winst, slechts 1,4 procent meer dan in 2022.

“De renteopbrengsten van vdk bank stegen met 30 procent. Als ethische en duurzame bank hebben wij ervoor gekozen die hogere inkomsten volledig te laten doorstromen naar de klanten”, legt CEO Leen Van den Neste uit. Dat bevestigen de cijfers: de renteopbrengsten lagen 22,3 miljoen hoger, terwijl de rentekosten – wat vdk aan zijn klanten betaald als vergoeding voor het spaargeld – met 22,7 miljoen euro stegen.

Door die keuze bleef het bankproduct (de omzet van de bank) nagenoeg stabiel op 89,7 miljoen euro. Ondanks de hoge inflatie en de investeringen in het tweetalig maken van alle bankdiensten bleven de bedrijfskosten (+2,5%) goed onder controle. Dankzij de integratie van 25.000 klanten van de coöperatie NewB breidde vdk bank vorig jaar haar activiteiten uit naar Brussel en Wallonië. Dat ging gepaard met marketingcampagnes en extra investeringen in naambekendheid aan beide kanten van de taalgrens.

Expansie in Franstalig België

NewB treedt op als digitaal agentschap voor vdk bank in Franstalig België. Maar vdk wil ook fysiek aanwezig zijn in dat deel van het land. “We openen binnenkort een kantoor in Brussel”, vertelt Van den Neste. “De aanwervingen zijn gebeurd en de mensen worden momenteel opgeleid. In een volgende fase willen we ook vestigingen openen in een aantal Waalse provinciehoofdsteden, zoals Luik, Namen en Bergen.”

Vdk bank telt momenteel 61 kantoren verspreid over Vlaanderen. De bank, die historisch vooral in Oost- en West-Vlaanderen actief was, opende de voorbije jaren meerdere kantoren in de provincies Antwerpen en Limburg. Daar kwam dit jaar ook een agentschap bij in Ronse, pal op de taalgrens. “Wij willen echt een Belgische bank zijn”, beklemtoont Van den Neste. “En onze filosofie van persoonlijk bankieren vraagt dat we fysiek dicht bij de klant aanwezig zijn.”

Dat hoeft niet ten koste van het digitaal agentschap van NewB te gaan, meent Van den Neste: “Ons kantoor op afstand loopt zowel in Vlaanderen als Franstalig België goed. Ook die klanten krijgen een persoonlijke relatiebeheerder toegewezen. Zij komen, in tegenstelling tot andere banken, niet bij een callcenter terecht. Via NewB is vdk bank bekend geworden in Franstalig België. Eén op de drie klanten die vandaag digitaal klant wordt bij vdk, is afkomstig uit Brussel of Wallonië.”

‘Als ethische en duurzame bank willen wij mensen overtuigen dat wat er met je geld gebeurt minstens even belangrijk is als de rente die je ermee opstrijkt’

Leen Van den Neste, CEO vdk bank

Van Peteghem-staatsbon

2023 was ook het jaar van de fiscaalvriendelijke Van Peteghem-staatsbon. Die zoog 22 miljard aan liquiditeiten (of 7% van het spaargeld) weg bij de banken. Bij vdk bank ging het om 5 procent van de spaardeposito’s (naar schatting 200 miljoen euro). Maar de integratie van de NewB-klanten neutraliseerde dat effect. “Die klanten hebben vorig jaar bovendien hun spaarmiddelen met bijna 50 procent opgetrokken”, stipt Van den Neste aan. Daardoor nam het totaal aan spaardeposito’s bij de bank met 2,7 procent toe tot 4,38 miljard euro.

De productie van nieuwe woonkredieten, die de voorbije jaren de groeimotor van de bank vormden, daalde dan weer met meer dan 30 procent. Daarmee liggen de cijfers van vdk bank in lijn met de marktevolutie. Toch wist de bank het uitstaande volume aan kredieten stabiel te houden op 3,9 miljard euro.

Van den Neste verwacht zich niet aan een snelle en stevige heropleving van de kredietmarkt. Voor bankiers blijven het moeilijke tijden, zegt ze: “De rente-evolutie baart zorgen. Het ziet ernaar uit dat de centrale banken de rente niet zo snel zullen verlagen als we begin dit jaar dachten. We blijven zitten met een inverse rentecurve en druk op de marges als gevolg van de hevige concurrentie op de kredietmarkt.”

Om het verschil te maken voert vdk bank al een tijdje campagne rond het belang van de zogenoemde ‘impactvoet’ (versus de rentevoet). Van den Neste: “Als ethische en duurzame bank willen wij mensen overtuigen dat wat er met je geld gebeurt minstens even belangrijk is als de rente die je ermee opstrijkt. Vandaar onze boodschap: kies voor een bank die impact heeft op maatschappelijk relevante thema’s, zoals de leefbaarheid van de planeet.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content