VDAB: op zoek naar de perfecte match
Werkzoekenden en werkgevers samenbrengen, dat is nog steeds de kerntaak van de VDAB. Dankzij een nieuwe computerapplicatie gaat dat dezer dagen een stuk makkelijker. En het levert een tweede prijs in de categorie ‘overheid’ op.
We worden in onze zoektocht naar de juiste job voor de juiste kandidaat steeds efficiënter,” geeft Rudy Leys, informaticadirecteur van de VDAB aan. “Tot tien jaar geleden werd de werkzoekende verondersteld om geregeld met ons contact op te nemen om op de hoogte te blijven van geschikte vacatures. Een andere aanpak was onmogelijk, want werkzoekenden hadden zelf geen toegang tot onze databank.”
Wie zich vandaag op de site registreert, krijgt niet alleen een bevestiging dat zijn inschrijving goed ontvangen werd, maar wordt meteen op een lijst getrakteerd met mogelijk interessante vacatures. Achter de schermen draait een zogenaamde matching engine, krachtige software die voor elk stukje ingegeven informatie berekent in hoeverre het past bij de eisen van de werkgever. “Iemand die twee jaar ervaring heeft, matcht voor 75 % met een werkgever die graag een kandidaat met drie jaar ervaring zou binnenhalen,” legt Leys uit.
Vacatures op maat
Vervolgens worden alle scores opgeteld en gewogen en krijgt de surfer een overzicht van de vacatures met de hoogste matchingscore te zien. “Ideaal is een score waarbij aan alle criteria voldaan werd. Maar we tonen vaak ook de jobs met een lagere score, zodat werkzoekenden zien op welke manier vraag en aanbod uit elkaar lopen. Bedoeling is om kandidaten op die manier te overtuigen om misschien een gespecialiseerde cursus te volgen. Want ook dat is een taak van de VDAB.”
Nog tijdens de start van het project pakte de Vlaamse overheid uit met het concept van de sluitende aanpak, de eis om werkzoekenden in elke fase van het proces te begeleiden en op te volgen. “Dankzij deze technologie kunnen we perfect op die vraag inspelen,” aldus Leys. “Op technisch vlak is dit project trouwens een huzarenstukje want we doorzoeken meer dan 30.000 vacatures zonder dat de surfer met vertraging krijgt af te rekenen.”
Sneller vacatures voorschotelen is lang niet het enige voordeel dat de nieuwe technologie oplevert. “Het zorgt ook voor meer aanbod. Tot nog toe werd een zoekopdracht afgelijnd door het principe van ‘alles of niets’. Als iemand werk zocht in een straal van 20 kilometer rond zijn woonplaats, werd een job op 21 kilometer genegeerd. Voortaan wordt die mogelijkheid wel aangeboden.”
Inspiratie uit datingsites
De matching engine helpt zelfs om het werk intern te verdelen, legt Leys uit: “We maken traditioneel het onderscheid tussen zogenaamde ‘snelvervullende’ vacatures en moeilijker in te vullen jobs. Maar het was niet altijd even makkelijk om die grens te trekken. Voortaan gebeurt dat automatisch: vacatures die met meer dan 100 cv’s overeenkomen, zijn ‘makkelijk’, de andere vereisen extra aandacht.” Bovendien wil het systeem werkzoekenden motiveren om hun cv zo nauwkeurig mogelijk op te stellen: “Wie te veel oninteressante jobs voorgeschoteld krijgt, kan het best nagaan of zijn informatie nog wel up-to-date is,” geeft Leys aan.Voor het hart van het project, de matching engine, klopte de VDAB aan bij het Nederlandse bedrijf WCC. Hun software – die de naam Elise meekreeg – wordt onder meer ingezet voor het zoeken naar vakanties en op datingsites. “Typisch toepassingen waar er ruimte is voor enige afwijking in de zoekresultaten,” geeft Leys aan.
Raphael Cockx
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier