VBO: ‘Belgische ondernemers zien lichtpunten in geopolitieke mist’

VBO-topman Timmermans © Belga
*  

De Belgische bedrijven zien stilaan lichtpunten die aangeven dat het op  economisch vlak de goede richting kan uitgaan, meldt werkgeversfederatie VBO op basis van de halfjaarlijkse bevraging bij de sectorfederaties. Maar er moet wel een goede handelsdeal komen met de Amerikanen en moeten Belgische hervormingen vlot worden uitgevoerd.

Twee keer per jaar bevraagt het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) zijn sectorfederaties om de economische temperatuur te meten. De bevraging van mei laat “enkele lichtpuntjes” zien in wat de werkgeversfederatie een “dichte geopolitieke mist” noemt.

Zo zien meer sectoren dan zes maanden ervoor hun economische activiteit over zes maanden op een hoger niveau uitkomen. Nog maar voor de derde keer sinds de coronacrisis helt de balans tussen optimisten en pessimisten over in het voordeel van de optimisten. Onder meer afgenomen inflatie speelt een rol.

‘Ondernemers wachten af’

Maar opdat de verbetering werkelijkheid kan worden, moeten voor het VBO een aantal voorwaarden vervuld zijn. Zo moet er een correcte handelsdeal komen tussen de EU en de VS, de olieprijzen mogen niet exploderen en de hervormingen uit het regeerakkoord moeten vlot worden uitgevoerd. “Er gaat geen ontmoeting met ondernemers voorbij, waarbij men mij niet zegt dat ze een beetje afwachten”, zegt VBO-topman Pieter Timmermans. 

De onderliggende trends blijven voor het VBO wel verontrustend. De economische activiteit ligt bijvoorbeeld nog altijd onder het normale niveau. “In 70 procent van de sectoren ligt de activiteit onder het langetermijngemidelde, met name in de industrie.” Sinds begin 2023 zijn ruim 15.000 jobs verdwenen in de Belgische industrie. 

Timmermans is tevreden dat de regering een aantal maatregelen neemt, zoals de beperking van de werkloosheidsuitkeringen in de tijd en pensioenmaatregelen. “Het is niet aangenaam, ik kan de reacties begrijpen. Als we er eerder mee waren begonnen, hadden we het effect kunnen spreiden.” Volgens Timmermans bestaan dezelfde maatregelen in het buitenland al veel langer. “Wij wachten altijd tot het laatste moment”, klinkt het.

In dat verband lanceerde de VBO-topman een oproep aan de vakbonden om ook de hervorming van het mechanisme van automatische loonindexering aan te pakken, omdat het volgens de werkgemers de concurrentiekracht van de bedrijven aantast. Timmermans koppelt dat dossier opnieuw aan dat van de loonnorm, waar de vakbonden dan weer van af willen. “We gaan die hervorming moeten doen. Hoe langer het uitstel, hoe moeilijker het wordt en hoe groter de sociale onrust”, besluit Timmermans.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content