Vastgoedmakelaars…

Een uitgebreid verslag van het rondetafelgesprek vindt u deze week in Cash.

Vastgoedmakelaars willen beperktere toegang tot het beroep

“De waaier van opleidingen die toegang geven tot ons beroep is veel te breed. Daar moet in gesnoeid worden.” Dat stelde Frank Thiers, de nieuwe ondervoorzitter van het Beroepsinstituut voor Vastgoedmakelaars (BIV), tijdens een rondetafelgesprek van ons zusterblad Cash met de vastgoedmakelaars. Diverse vertegenwoordigers van de sector pleitten tijdens het gesprek ook voor meer duidelijkheid in het stedenbouwkundig beleid. En op het vlak van e-government mag het voor veel makelaars allemaal een beetje sneller gaan.

Shoppingcentra niet verdwenen uit stadskernen

Heeft Wallonië meer shoppingcentra dan Vlaanderen? In aantal niet: Vlaanderen telt 31 centra, tegenover 26 in Wallonië. Maar qua aantal vierkante meter – de sector werkt met de term GLA ( Gross Leasable Area ofwel bruto verhuurbare oppervlakte) – is er wel een nipt overwicht in het zuiden van het land: 441.035 m2 in Wallonië tegenover 440.770 m2. Het kleine Brussels hoofdstedelijk gewest is toch nog goed voor 262.559 m2 GLA. In 2000-2005 kreeg België er dertien shoppingcentra bij, goed voor 294.000 m2. Dat brengt het totaal op 1.286.967 m2.

Een en ander is terug te vinden in de nieuwe editie van de Directory van de Belgisch-Luxemburgse Raad voor Winkelcentra (BLRW), de beroepsvereniging van de sector. Tijdens de voorstelling van dit referentiewerk, merkte ondervoorzitter Patrick Dumez ook op dat bijna de helft van alle shoppingcentra (36 op een totaal van 85) in de stadskernen ligt. “Er moet dus niet worden gevreesd dat alle commerciële activiteiten buiten de stadskernen verplaatst worden,” stelt Dumez.

Cofinimmo: algemene vergadering zonder verrassingen

De gewone algemene aandeelhoudersvergadering van de bevak Cofinimmo heeft op 29 april 2005 de jaarrekening van 2004 goedgekeurd. Na afhouding van de roerende voorheffing van 15 %, zal het nettodividend van het boekjaar 2004 op 6,21 euro per gewoon aandeel en op 5,41 euro per preferent aandeel komen te liggen.

Dolce – La Hulpe: de terugkeer?

Wellicht wordt het voormalige IBM-centrum in La Hulpe dan toch gerenoveerd. Dolce International, een Amerikaanse groep gespecialiseerd in conferentiecentra, had zich al eind 2003 kandidaat gesteld voor een eventuele overname via een erfpacht van vijftig jaar. De plek? Een site van negentig hectare waarin de multinational IBM dertig jaar geleden zijn conferentiecentrum vestigde. Sinds oktober 1997 is de site in handen van Fortis. Die overname gaf aanleiding tot een emissie via openbare inschrijving van het vastgoedcertificaat Finest.

Dolce International wou er oorspronkelijk 300 hotelkamers en een internationaal conferentiecentrum ontwikkelen. De opening van het nieuwe complex was voorzien voor eind 2004. Maar het hele plan werd bevroren door de nieuwe aandeelhouder van Dolce: de miljardair George Soros. Sinds de superbelegger zich heeft teruggetrokken uit de vastgoedinvesteringsgroep, is het reconstructieproject van de site opnieuw komen bovendrijven. Met blijkbaar dezelfde partners… en een nieuwe Belgische en betrouwbare investeerder, die vastbesloten lijkt om er vaart achter te zetten.

Laurenz Verledens, Philippe Coulée

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content