Vasco Data verkoopt meer software dan hardware

© Getty Images/iStockphoto

Vasco Data Security zet al een hele tijd minder in op hardware en meer op software. Dat is nu merkbaar in de winstmarge.

Onlangs lanceerde het consortium Belgian Mobile ID de itsme-applicatie waarmee iedereen zich met behulp van een smartphone online zal kunnen identificeren. De app kan worden gebruikt om betalingen of aankopen online te doen, maar ook om formulieren op overheidssites als Tax-on-web en MyPension in te vullen. Het consortium bestaat uit vier grootbanken (Belfius, BNP Paribas, ING en KBC) in samenwerking met de drie grote telecomoperatoren van ons land (Orange Belgium, Proximus en Telenet). Het initiatief wordt ook gesteund door de federale overheid.

Verschillende beleggers vroegen zich af in hoeverre de itsme-app een bedreiging vormt voor Vasco Data Security, wiens Digipass een gelijkaardige functionaliteit heeft. Bij de app wordt de beveiliging geregeld via de ingebouwde simkaart van het mobiele toestel waarop de itsme-app is geïnstalleerd. Die simkaart neemt de plaats in van de kaartlezer die Vasco’s Digipass gebruikt. Op het gebied van hardware kan er dus op termijn zeker een impact zijn in de vorm van een lagere vraag naar kaartlezers. Toch mogen de gevolgen ook niet worden overschat. Digipass is een productfamilie die verder gaat dan enkel kaartlezers. De Digipass bestaat zowel in hardware- als in softwarevorm en doet meer dan authenticatie voor banktransacties. Ook beveiliging van specifieke applicaties is mogelijk met Digipass for Apps.

Los van de impact van de nieuwe itsme-app is Vasco al een hele tijd bezig met de afhankelijkheid van hardware te verminderen. Op software is de winstmarge groter dan op hardwareverkoop. Tijdens het eerste kwartaal van het fiscaal boekjaar 2017 was voor het eerst meer dan de helft van de omzet afkomstig van software. Het aandeel bedroeg 52 procent tegenover 42 procent in het vierde kwartaal en gemiddeld 38 procent vorig jaar. Daardoor steeg ook de brutowinstmarge naar 71,3 procent tegenover 68,6 procent vorig jaar. De groepsomzet daalde echter met 10 procent op jaarbasis naar 42 miljoen dollar. Voornamelijk door hogere operationele uitgaven (verkoop en marketing en ook onderzoek en ontwikkeling) viel de operationele winst of ebit terug naar amper 0,3 miljoen dollar tegenover 3,1 miljoen dollar een jaar eerder. Daardoor bleef de ebit-marge steken op 0,7 procent tegenover nog 6,7 procent een jaar eerder. Boven op de operationele winst brachten onder meer intrestinkomsten de nettowinst op 0,6 miljoen dollar of 1 dollarcent per aandeel. Een jaar eerder was dat 6 dollarcent. Vasco stelt voor het volledige boekjaar een omzet tussen 180 en 190 miljoen dollar voorop, iets lager dan in 2016 (192,3 miljoen dollar). De brutomarge zal in de lijn liggen met die van 2016 en de operationele marge (ebit) zal tussen 1 en 5 procent uitkomen. Vasco is schuldenvrij en had op het einde van het eerste kwartaal 146 miljoen dollar in kas. Dat komt overeen met 3,67 dollar per aandeel of iets meer dan een kwart van de actuele beurskoers.


Conclusie

De kwartaalcijfers bevatten weinig verrassingen en ook aan de eerdere prognoses voor 2017 werd niets gewijzigd. Het feit dat software intussen voor meer dan de helft van de omzet instaat, is een positieve evolutie die ook een gunstig effect heeft op de brutomarge. Het gebrek aan schaalgrootte blijft wel een probleem voor Vasco. Vasco Data is te behouden, maar hou rekening met een bovengemiddelde koersvolatiliteit.


Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Munt: Amerikaanse dollar

Markt: Nasdaq

Beurskapitalisatie: 565 miljoen dollar

K/w 2016: 64

Verwachte k/w 2017: 182

Koersverschil 12 maanden: -17 %

Koersverschil sinds jaarbegin: +3 %

Dividendrendement: –

Partner Content