VANDERPOORTEN: “SCHOLEN MOETEN SAMENWERKEN MET BEDRIJVEN”

Onderwijsminister Marleen Vanderpoorten (VLD) opent een nieuw schooljaar, en gaat verder met haar discussierondes over scholen en netten. We vroegen haar of er ruimte is voor onafhankelijke of privé-scholen naast de bestaande Vlaamse netten?

MARLEEN VANDERPOORTEN (MINISTER VAN ONDERWIJS). “Er is een verschil tussen erkenningsvoorwaarden en subsidiëringsvoorwaarden. Wat verwachten de onafhankelijke scholen van de overheid? Veel, iets, niets? Ze beogen waarschijnlijk een erkenning zodat ze diploma’s kunnen uitreiken. Hun leerlingen zullen examens moeten afleggen voor de centrale examencommissie. De onafhankelijke scholen kunnen dus functioneren binnen de huidige grenzen van het onderwijs in Vlaanderen en ik denk dat er mogelijkheden voor hen zijn. Als die markt zich aanbiedt, moeten we dat niet afremmen. Alleen moet het publiek duidelijk geïnformeerd worden.”

Wordt u daarover soms aangesproken?

VANDERPOORTEN. “Weinig of niet, en dat is anders bij mijn Europese collega’s die meer aanknopingspunten hebben. Door onze fijnmazige netten wordt de vraag minder geformuleerd, en ik heb het thema nooit horen klinken in de onderwijscommissie van het Vlaams parlement, waar ik sinds 1995 lid van ben.”

Ziet u bestaande of nieuwe Vlaamse bedrijven in de onderwijsmarkt stappen?

VANDERPOORTEN. “Niet als aanbieders van onderwijs. Ik verwacht morgen geen Barco met technische scholen. Wel realistisch en actueel is de grotere samenwerking tussen bedrijven en scholen. In september 2001 ontstonden er drie Regionale Technologische Centra, centra van scholen én ondernemingen. Een school kan de moderne machines niet langer betalen. Scholen zullen dus moeten samenwerken met bedrijven.”

Intussen duikt de onderwijscheque weer op in de discussie over onafhankelijke scholen.

VANDERPOORTEN. “Ik ben daar principieel hoegenaamd niet tegen, maar ik zie geen concrete uitwerking voor Vlaanderen. Ik denk dat zo’n cheque mogelijkheden geeft, bijvoorbeeld voor het gelijkekansenonderwijs en de kosteloosheid van het onderwijs. Men kan dat ondersteunen door de scholen meer middelen te geven, maar wordt het kind daar beter van? Daar zou de onderwijscheque een oplossing kunnen zijn.”

Winst maken met onderwijs door privé-scholen wordt onethisch genoemd. Wordt er op schoolboeken, uniformen, schoolreizen en schoonmaakdiensten voor scholen dan geen winst geboekt?

VANDERPOORTEN. “Ik heb er wel problemen mee. Er wordt gediscussieerd over de kosteloosheid van het onderwijs. Voor mij heeft dat te maken met het gratis bereiken van de eindtermen. Wat er bovenop komt, dáár kan eventueel een bedrag voor worden gevraagd – zonder een drempel te scheppen. Ook een mogelijkheid is meer beurzen in het middelbaar onderwijs.”

Is de competitie tussen de netten niet de hoofdreden van de goede kwaliteit van het Vlaams onderwijs?

VANDERPOORTEN. “Ik ben tegen een eenheidstype, maar de netten treden te vaak op als parallelle administraties. Er is niet zoiets als hét vrije onderwijs, er zijn grote verschillen tussen scholen. Er wordt te veel gepraat over de netten en te weinig over de scholen. Concurrentie tussen scholen is op zich niet slecht.”

“Concurrentie tussen scholen is op zich niet slecht.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content