Van Zele leidt nieuwe Crompton-divisie

Erik Bruyland Erik Bruyland is senior writer bij Trends.

De transformatoren en schakelsystemen van Crompton Greaves komen met de Pauwels-groep onder leiding van Eric Van Zele. Doel: één nieuwe, sterke internationale groep bouwen.

Het Indiase Crompton Greaves (CG), dat 100 % eigenaar wordt van Pauwels Trafo, is een conglomeraat met vier divisies (elektrische motoren, consumentenproducten, softwaresystemen & telecom, transformatoren & schakelsystemen). Hieraan wordt nu een vijfde internationale divisie toegevoegd (de Pauwels-groep) onder leiding van Eric Van Zele. Ze zal over twee jaar geïntegreerd worden in de trafodivisie van CG om complete onderstations af te leveren. De synergie tussen de vijf transformatorfabrieken van Pauwels, de drie van CG in India en de brede waaier van schakelsystemen van CG moet volgens Van Zele van de nieuwe combinatie één sterk geïntegreerde groep maken, vlak na de grote wereldspelers ABB, Siemens en Areva (ex-Alstom).

Van Zele wordt bij de CG-groep ook nummer twee, onder chief executive officer Mohan Trehan, een van de topondernemers en manager van het jaar in India. Trehan maakte van CG de voorbije jaren een van de meest competitieve groepen van India. “De Indiërs willen van Pauwels geen Indiaas bedrijf maken, maar gaan kapitaliseren op de sterkten van de twee organisaties.” Onder topman Eric Van Zele van de internationale divisie komen drie regionale subdivisies, waarvan er twee geleid worden door Pauwels-mensen (zie organigram). Alleen Pauwels Indonesië komt onder de directe leiding van een Indiër, samen met de drie Indiase CG-fabrieken.

Of dat verschuivingen meebrengt van België naar India (goedkopere sourcing van onderdelen en engineering), wordt door Van Zele sterk gerelativeerd: “Als beursgenoteerde groep eist Crompton uiteraard resultaten. We gaan dus naar een grotere professionalisering en daar zal Pauwels een tandje moeten bijsteken. Dat betekent niet harder werken voor hetzelfde loon, maar efficiëntere processen. Het kan gek klinken, maar we hebben op dat vlak veel te leren van de Indiërs. Ik heb een groot deel van mijn loopbaan doorgebracht bij Raychem in de VS en vind diezelfde vakkundigheid terug bij Crompton.” Hij verwijst naar de eigen business-school van de CG-groep. “Meer dan duizend van de 6400 werknemers hebben daar een MBA gevolgd. In hun Management Development Centre doceren professoren van Harvard en Stanford.” Het bedrijf heeft ook een sterke interne bedrijfscultuur. Alle CG-werknemers kennen CG Values, een boekje dat “positieve attitudes” en “ongewenste negatieve gedragingen” beschrijft.

Ontslagen of aanwervingen?

Over rationaliseringen in de sourcing van onderdelen of de uitbesteding van O&O en engineering aan India, zegt Van Zele: “Verschuivingen zijn niet uitgesloten, maar Pauwels is al lang geen low cost producer meer. In veel gevallen kopen we nu componenten bij onze concurrenten, maar voortaan hebben we die met CG zelf in huis. Een aantal routinetaken die via het internet kunnen, zullen meer in dialoog met India verlopen.” De nieuwe synergie, de hefboomeffecten en de grotere toegevoegde waarde voor klanten zullen in deze nieuwe wereldcombinatie voor Pauwels grotere volumes en meer omzet genereren, pareert Van Zele de vraag naar mogelijk jobverlies. “Een aantal mensen zal moeten omscholen, maar de kans is even reëel dat we weer gaan aanwerven.”

Ter staving rekent Van Zele voor dat op een omzet van 100 er ongeveer 55 % materiaalkosten zijn en hooguit 15 à 20 % directe loonkosten. “Dat betekent dat we vooral op de resterende 20 % gemeenschappelijke kosten moeten besparen via procesverbeteringen. Zolang onze directe loonkosten rond 15 % schommelen, zijn onze fabrieken leefbaar. Het moet zonder meer mogelijk zijn om een brutoresultaat van 5 % te realiseren.”

Volgens Vic Pauwels (de vroegere eigenaar is bestuurder in de nieuwe CG-groep) blijft nabijheid van de markt een belangrijke factor. Trafo’s worden immers ook op maat gebouwd. “Wat hier gebeurd is, is niet de schuld van de arbeiders, maar van een falend management in de voorbije jaren. Eric Van Zele heeft in achttien maanden tijd het roer drastisch kunnen omkeren. De Indiërs zijn niet dom en geloven in dat herwonnen potentieel.”

Erik Bruyland

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content