Van zaad naar zoet
SESVanderHave is wereldleider in de markt van suikerbietenzaden. Niet toevallig bevindt de hoofdzetel zich al tweehonderd jaar in de suikerstad Tienen.
SESVanderHave is in 2005 ontstaan uit de fusie van het Belgische SES Europe en het Nederlandse DJ VanderHave. Beide bedrijven zijn samen goed voor bijna 250 jaar expertise. De nieuwe onderneming maakt deel uit van de Florimond Desprez-groep, een Frans familiebedrijf gespecialiseerd in zaden. Jaarlijks verkoopt SESVanderHave anderhalf miljoen eenheden van honderdduizend suikerbietenzaden in meer dan vijftig landen. Per jaar worden een miljoen nieuwe plantjes uitgezaaid op 150.000 proefvelden die wereldwijd verspreid zijn.
De bietenzaden worden bewerkt in de vier fabrieken in Tienen, Kiev, het Franse Calignac en het Russische Alek-sejevka. Daarnaast begeleidt het bedrijf ook teelten in Turkije, Griekenland en Japan. Het bewerken of ‘vermeerderen’ van zaden is een hoogtechnologisch en innovatief proces. Ter illustratie: van de vijfhonderd werknemers werkt liefst een derde in de Research & Development-afdeling. Bovendien wordt meer dan vijftien procent van de jaaromzet geïnvesteerd in onderzoek en ontwikkeling.
Zaden op maat
“We streven steeds naar oplossingen op maat”, zegt Rob van Tetering, CEO van SESVanderHave. “Wereldwijd bestaan er grote verschillen in klimatologische omstandigheden, in grondkwaliteit en in de ziekten en plagen die suikerbieten bedreigen. Zelfs in één gebied kan de situatie jaar na jaar wijzigen. SESVanderHave voorziet per regio een specifieke variëteit die aangepast is aan de bodem en het klimaat. Dat is enerzijds het resultaat van jarenlange research. Anderzijds kennen we — dankzij ons uitgebreid netwerk van verkopers ter plaatse — de lokale markten en hun noden.”
De gematigde klimaatzone in West-Europa vormt de bakermat van de suikerbietenteelt, maar SESVanderHave boort ook nieuwe markten aan. De jarenlange aanwezigheid in Oost-Europa is daar een mooi voorbeeld van. Maar ook China, Japan, Noord-Afrika, de Verenigde Staten en het Midden-Oosten worden steeds belangrijkere afzetmarkten. “Bovendien ontwikkelden we de Tropical Beet”, vult Van Tetering aan. “Dat is een suikerbiet die extra resistent is tegen extreme omstandigheden als droogte, hoge temperaturen, overvloedige regenval en exotische ziektes in tropische gebieden.”
Biobrandstof
De suikerbieten die groeien uit de zaden van SESVanderHave vinden grotendeels hun weg naar de voedingsindustrie. In België is de kans groot dat ze terechtkomen in de Tiense Suikerraffinaderij, die op een boogscheut van de zaadleverancier ligt. “Maar suikerbieten leveren ook een aanzienlijke hoeveelheid bio-ethanol op: een basisstof voor de productie van biobrandstoffen”, zegt Van Tetering.
ROEL VAN ESPEN
“We ontwikkelden de Tropical Beet. Die is resistent tegen extreme weersomstandigheden”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier