Van videogames tot luxe

Welke consumptie blijft overeind in een pandemie? We vroegen het aan beheerders van fondsen die inspelen op consumptiepatronen.

Wie zijn geld vijf jaar geleden in het fonds Invesco Global Consumer Trends (ISIN-code LU0052864419) stopte, werd gemiddeld 10 procent per jaar rijker. Het fonds investeert vooral in segmenten van de consumentenmarkt die sterk groeien. De focus ligt op e-commerce. “Het aandeel van e-commerce zal blijven groeien. De voorbije weken hebben die trend alleen maar versterkt”, zegt beheerder Ido Cohen. Op de tweede plaats komen videogames. “Die zijn gemigreerd naar onlinedistributieplatformen”, en daardoor minder afhankelijk van fysieke winkels. Er zitten vijf makers van videogames in de top tien van de grootste posities.

Na een crisis keren de klanten massaal terug naar de merken die ze koesteren” caroline Reyl, Pictet Premium Brands

Gewoonten van de consument

Voor Cohen is het duidelijk dat de crisis de consumentengewoonten sterk beïnvloedt. Hij verlaagde de blootstelling aan de luxesector. “Het besteedbare inkomen is lager, wat de nutteloze consumentenbestedingen drukt.”

Caroline Reyl, de beheerder van Pictet Premium Brands (LU0217139020), spreekt dat tegen. “Tijdens elke crisis is er speculatie over een verandering van de gewoonten van de consument. Na een crisis keren de klanten massaal terug naar de merken die ze koesteren.”

Ook Swetha Ramachandran, die GAM Luxury Brands (LU0329429897) beheert, denkt dat de vraag naar luxeproducten weer zal opveren. “Momenten van zwakte op de luxemarkt duren zelden lang. Deze crisis maakt wel de noodzaak van een digitale strategie voor luxemerken duidelijk.”

De Chinese markt

In 2019 kwam 90 procent van de groeiende vraag naar luxe van de Chinese consument. In 2015 werd nog een kwart van de luxeproducten voor de Chinese markt in China gemaakt, in 2019 was dat al bijna de helft. “Die beweging zal doorzetten”, verwacht Ramachandran.

Over cruises, casino’s, hotels en de toeristische sector is Ramachandran voorzichtig. “De waardering leek ons al voor de coronacrisis hoog en de vooruitzichten blijven moeilijk.” Caroline Reyl heeft sinds januari het belang van de reis- en de vrijetijdssector in haar fonds verlaagd van 23,4 naar 16,4 procent. Pictet Premium Brands ging sinds Nieuwjaar 13 procent onderuit en heeft op vijf jaar gemiddeld 2 procent voor de klanten gewonnen. GAM Luxury Brands Equity noteerde in 2020 een verlies van bijna 15 procent en haalde op vijf jaar een gemiddeld jaarrendement van 3 procent.

Lombard Odier Funds – Global Prestige (LU1809976522) heeft een gemiddelde jaarreturn van bijna 9 procent over de voorbije vijf jaar. Het fonds belegt in luxe, technologie, schoonmaakproducten en bulk. Het grootste deel van de beleggingen gaat naar klassieke grote consumentenbedrijven, de rest naar bedrijven die inspelen op het consumptiegedrag van millennials. “Zij bepalen de toekomstige consumptie”, zegt beheerder Juan Mendoza.

Mendoza heeft van de beurscorrectie gebruikgemaakt om namen op te pikken “die heel actief zijn in digitale consumptie, zoals Amazon, Tencent, Chewy, Perfect World, Shopify, Adobe en Netflix”.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content