Van Remoortel haalt watt uit de patat
Bij Van Remoortel in Verrebroek draait alles rond het schillen van aardappelen. Zelfs het energiebeleid is daarop geënt. Al zeven jaar zet het aardappelverwerkingsbedrijf een gedeelte van het schilafval om in biogas. Dit gas drijft op zijn beurt een motor aan die elektrische stroom opwekt. De stroom wordt op basis van een tienjarencontract verkocht aan Electrabel. Het warme water dat bij de opwekking van de energie vrijkomt, wordt gebruikt om de fabriek schoon te maken en te verwarmen.
De gisting van producten om er groene stroom uit te halen, is niet nieuw. Het werd alleen nooit eerder op aardappelen getest. Het idee kwam van zaakvoerder Jozef Van Remoortel. Het werd verder ondersteund door een studiebureau en zijn schoonzoon die elektrotechnicus is. Lutosa en Farm Frites kwamen het procedé ondertussen al met de nodige interesse bekijken. Het levert de kmo een enorme besparing op, bijvoorbeeld in de transportkosten die gepaard gingen met de afvoer van de aardappelschillen. “We hebben er zeker nooit aan moeten opleggen”, zegt Van Remoortel. “Maar ik denk niet dat we er ooit aan hebben verdiend.”
Waarom dan toch de keuze voor groene energie en dat al in een periode dat er nauwelijks sprake was van Kyotonormen of van groencertificaten? “Daar zat de dioxinecrisis voor iets tussen. Door de zware controles waren aardappelschillen niet langer een gewild product voor de verwerking in veevoeder. Tel daarbij op dat de elektriciteit ook toen al steeds duurder werd. En we konden aanspraak maken op een investeringsvermindering om groene stroom op te wekken. Dan begrijp je waarom we de knoop doorhakten.”
Van Remoortel kon ook rekenen op een subsidie van 25 %. “Een klein bedrag”, vindt Van Remoortel. Hij investeerde ondertussen al zo’n drie miljoen euro in milieuverbetering. “Het zorgde er wel voor dat we geen verlies leden.” Mocht het bedrijf de investering vandaag aangaan, zou het worden beloond met warmtecertificaten. Om daarvoor in aanmerking te komen, moet de voorloper nog drie jaar geduld oefenen. De aanvraag wordt pas tien jaar na de start van een eerste project behandeld. Van Remoortel laat toch al nakijken of er een mogelijkheid is om ook gebruik te maken van zonne-energie. Wind als energiebron is voor Van Remoortel geen optie omdat het in een vogelrichtlijngebied ligt.
“Als het aankomt op groen werken, mag je niet blind blijven voor de zaken die je met kleine financiële ingrepen kunt verbeteren. De regering betaalt een bedrijfsauditeur die wijst op de mogelijkheden voor energiebesparingen en milieu-investeringen. Via Unizo kan je die gemakkelijk aanvragen. Waarom zou je het dan niet doen?”
vergisting van schilafval
Kostprijs 3 miljoen euro (voor alle milieu-inspanningen)Terugverdientijd
onbekend
Sj.S.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier