Van opstand naar rebellie

Danny Reweghs

We zijn getuige van een nooit geziene rebellie van kleine beleggers die zich keren tegen het systeem. Ze richten hun pijlen op de shorters, hefboomfondsen die geld verdienen op de kap van ondernemingen in moeilijkheden, zoals de winkelketen GameStop. Dat dansen op een graf oogst weinig of geen sympathie.

David verslaat Goliath. Dat verhaal draagt onze goedkeuring weg. Al is het een dubbel verhaal. De broker Robinhood democratiseerde de aandelenhandel in de Verenigde Staten met gratis orders en deed jonge beleggers naar Wall Street trekken. Maar het platform kwam door de rebellie van enkele van die beleggers in financiële problemen en moest kapitaal bijtanken. De broker moest ook een antipathieke maatregel treffen door de handel in de geviseerde aandelen aan banden te leggen. Tot woede van de opstandige meute.

Er mocht een punt worden gemaakt van enkele shorterspraktijken. Bij sommige bedrijven zijn de shortposities groter dan het aantal uitstaande aandelen. Dat ruikt naar hebzucht. Maar we evolueren heel snel van betogen naar relschoppen, en dat is onacceptabel. De opgehitste beleggers ruiken nog meer bloed. Hebzucht is ook hun drijfveer geworden. Wij tegen zij. Met beleggen heeft de opstand steeds minder te maken. Minderwaardige aandelen worden gekatapulteerd naar onrealistisch hoge beurswaarden. Daar dreigen andere ondernemingen het slachtoffer van te worden. De verliezen van de hefboomfondsen lopen steeds verder op en verplichten hen andere posities te liquideren om over voldoende liquiditeiten te blijven beschikken. Dat duwt de kwalitatief betere aandelen lager en kan zelfs de beursindexen onder druk zetten. Aanhangers van de efficiënte markt beleven moeilijke dagen.

Met beleggen heeft de opstand steeds minder meer te maken.

Lees ook verder.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content