VAN LIMBURG NAAR VLAANDEREN

Op 1 september 1997 volgt Norbert Van Broekhoven de West-Vlaamse textielfabrikant Luc Santens op als voorzitter van het Verbond van Kristelijke Werkgevers en Kaderleden ( VKW). Nadat hij negen jaar aan het hoofd stond van de Limburgse afdeling van het VKW, klimt Van Broekhoven, sinds 1989 ook al ondervoorzitter van het nationale VKW, door naar het hoogste niveau. Als voorzitter hoopt hij de organisatie meer uitstraling te geven door de interne vorming te verbeteren en de sociale rol van de onderneming als bron van toegevoegde waarde te beklemtonen.

Van Broekhoven (51 j.) groeit op in de Antwerpse Kempen. Samen met drie broers leidt zijn vader een aannemingsfirma in Balen. Na zijn studies burgerlijk ingenieur bouwkunde aan de KU Leuven start Van Broekhoven in 1969 zijn carrière bij de overheid, meer bepaald bij het departement Openbare Werken. Twee jaar later stapt hij als technisch directeur over naar het familiebedrijf (dat toen een omzet haalde van 300 miljoen frank). Van Broekhoven start er de nieuwe afdeling Bouw en Kunstwerken op. In 1981 barst de onderneming uit haar voegen en verhuist Van Broekhoven naar Heusden (Limburg), waar ze onderdak vindt in de oude BSL-gebouwen langsheen het Albertkanaal. Drie jaar later wordt Norbert Van Broekhoven gedelegeerd bestuurder. Onder zijn stimulans stijgt de omzet naar 1,2 miljard frank in 1988. Als gevolg van het grote aantal familiale bestuurders en met het oog op een verdere expansie besluiten de aandeelhouders in 1989 het bedrijf te verkopen aan de Franse bouwreus Bouygues. Vandaag bestaat de groep uit vijf ondernemingen Van Broekhoven’s Algemene Ondernemingen, Transportbedrijf Van Broekhoven, Belema (producent van betonbuizen), SET (milieutechniek), en Van Broekhoven Nederland. De groep haalt een geconsolideerde omzet van 2,3 miljard frank en stelt in totaal 440 personeelsleden tewerk.

Sinds 1985 is Van Broekhoven actief in werkgroepen van het VKW. Vanaf 1988 hanteert hij ononderbroken de voorzittershamer bij VKW Limburg. Eén jaar later wordt hij ondervoorzitter van VKW Nationaal. In 1990 benoemen de sociale partners hem tot voorzitter van het Strategisch Plan Limburg. Sindsdien legt hij zich bijna integraal toe op het sociaal economisch gebeuren. Van Broekhoven zetelt in tal van regionale en beroepsorganisaties : hij is beheerder van het Vlaams Economisch Verbond (VEV), bestuurder van Belgacom, lid van de Syndicale Kamer der Bouwnijverheid, voorzitter van de Katholieke Hogeschool Limburg, ondervoorzitter van de Federatie van de Belgische Beton en lid van het Comité van het Programma van het Opzoekingscentrum voor de Wegenbouw.

Van Broekhoven staat ook symbool voor het positief denken over Limburg. Zo lag de ondernemer mee aan de basis van het Limburg Plan, dat in april 1997 werd gelanceerd ter vervanging van het oude Toekomstcontract. Voortaan staat de provincie niet langer aan de klaagmuur. Ze gelooft sterk in het ondernemingsinitiatief van de regio.

NORBERT VAN BROEKHOVEN (VKW NATIONAAL) De nieuwe VKW-voorzitter hoopt de organisatie meer uitstraling te geven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content