VAN DE KABEL

Van metalen constructies voor de Limburgse mijnen naar de recyclage van elektrische bekabeling. Of de geslaagde reconversie van Kabelrecycling Martens.

Op de vochtige grond van nv Kabelrecycling Martens liggen massa’s elektrische kabels, in alle kleuren en maten. Een breekmachine maalt de kabels fijn. Maar ook elektronische componenten, autobedrading, computerafval en kleine dashboards gaan door de breekmachine. Wekelijks wordt zestig ton elektronisch afval verwerkt, waarvan een vijfde “nieuw” productie-afval is, vier vijfden gebruikt materiaal.

Zaakvoerder Albert Martens sleutelde sinds 1989 aan een merkwaardige, maar inmiddels lonende, reconversie. In de schaduw van de koolmijn van Waterschei bouwde hij, met het bedrijf nv Martens Metaal, metalen constructies voor de Kempense Steenkoolmijnen. KS vertegenwoordigde bij de sluiting bijna 100 % van het omzetcijfer.

De drie volgende jaren, 1990-1992, waren moeilijk. Met de steun van Ovam, Aminal, Gom en Tiv, werd een methode voor de recyclage van elektrische bekabeling gevonden. Het materiaal wordt tot granulaat vermaald, de korrels van koper en kunststoffen kunnen opnieuw door de industrie worden gebruikt. “Wij vermalen het materiaal tot zuivere kunststof, of tot zuiver koper. In eigen land hebben we geen concurrenten die een product kunnen maken met dezelfde kwaliteit. Hoe we dat doen, blijft bedrijfsgeheim. Een patent nemen, heeft geen zin. Want dan wordt onze methode bekend.”

De prijs van de gerecycleerde secundaire grondstof is een kwart lager dan het nieuwe product, en van gelijkwaardige kwaliteit. De belangrijkste markt voor Kabelrecycling Martens is de koperraffinaderij, met onder meer Métallurgie Hoboken. Vijf procent van de productie is bestemd voor de elektronica, met specifieke bedrading van chips voor Philips. Slechts een miniem aandeel van de omzet wordt geëxporteerd.

De negen werknemers van Kabelrecycling Martens halen dit jaar een omzet van 100 miljoen frank. Begin volgend jaar neemt het 100 %-familiebedrijf een tweede productielijn in gebruik. Die zal de capaciteit, en het aantal werknemers, verdubbelen. De aanvoer van elektronisch materiaal is alvast geen probleem. Albert Martens schat dat hij een tiende van de potentiële aanvoer bereikt. “De markt zou groter kunnen zijn indien de wetgeving over het slopen het terugwinnen van de kabels zou verplichten vóór het eigenlijke sloopwerk,” zegt Alfons Kemps van de Technologische Innovatiecel voor Vlaanderen ( Tiv). Ook Kabelrecycling Martens heeft een eigen sloopdienst voor de bekabeling. Zowat een vijfde van de aanvoer komt uit de eigen sloopactiviteit.

ALBERT MARTENS (KABELRECYCLING MARTENS) De prijs van de gerecycleerde secundaire grondstof is een kwart lager dan het nieuwe product.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content