Van bank tot restaurant, boetiek of luxehotel

Maken de banken zich zorgen over wat komen zal? De toekomstige Lehman Brothers of DSB’s mogen gerust zijn: als het er echt op aankomt, kunnen ze nog altijd uitbater worden van een hotel, kunstgalerie of restaurant…

Een bankagentschap omvormen tot een kunstgalerie, een restaurant of een luxehotel? Niets is eenvoudiger. Wie krap bij kas zit, kan gaan voor minimale aanpassingen en er zich bijvoorbeeld toe beperken hoogstens het uithangbord en het tapijt aan de kant te zetten, en dan nog…

Dat is namelijk het charmante aan Lab-Labanque, het meest trendy kunstencentrum in het noorden van Frankrijk. Het opende twee jaar geleden in een afgedankt bankkantoor in Béthune en werd helemaal in zijn originele toestand gelaten. Het oude bijhuis van de Banque de France werd gebouwd in 1909. De loketten, de kantoren van het personeel, de bankkluizen en zelfs het dienstappartement van de vroegere directeur op de bovenste verdieping werden volledig behouden, het kitscherige bruinbeige decor, jarentachtigstijl, incluis.

Het is niet alleen de kunst die zich als nieuwe klant aanmeldt in de grootse ruimten van de financiën. Het Marriott-hotel in San Diego, Californië, is een mooi voorbeeld. Het gebouw, dat van 1928 dateert en zo als decor kan dienen voor een aflevering van The Untouchables, herbergde de San Diego Trust and Savings Bank tot het in 1990 – lang vóór de huidige financiële crisis dus – werd omgevormd tot luxehotel. In een land waar themahotels zijn uitgegroeid tot een instituut was het Marriott in San Diego een instantsucces. De toeristen staan te dringen om te ontbijten achter de geslepen ruiten van de oude loketten of om zich in de kelder te laten fotograferen voor de tachtig centimeter dikke kluisdeur. Daarachter gaat geen sas van een atoomduikboot schuil, maar een onschadelijk ogende conferentiezaal.

Grote, verleidelijke volumes

Dankzij hun buitengewone proporties bevatten de gewezen hoofdkantoren en filialen van banken doorgaans ruimten waarvan horecabonzen alleen maar kunnen dromen. De goede smaak wil in dat geval dat de binnenhuisarchitecten de al te anekdotische elementen afzwakken of zelfs helemaal wegwerken en alleen maar grote volumes en statige structuren overhouden.

In tegenstelling tot wat de naam misschien doet vermoeden, geeft het Old Bank-hotel in Oxford, dat door de reissite Tripadvisor tot de tien mooiste hotelrenovaties wordt gerekend, maar weinig van zijn afkomst prijs. Het oude Barclaysfiliaal is een van de meest cosy en klassevolle adresjes van Groot-Brittannië. Niets herinnert hier nog aan de geur van de hedgefondsen.

Hetzelfde geldt voor het opmerkelijke Banks Mansion in Amsterdam, dat dateert van de jaren twintig van vorige eeuw. Wie in dit Carlton-boetiekhotel, dat in 2004 de deuren opende, nog het vervlogen tijdperk van de kasdeposito’s herkent, is een slimmerd.

Ook de klanten van het voormalige Bacob-kantoor in de Rue des Pyramides in Parijs zullen allerminst nog het corporate decor herkennen. Ontwerper Claudio Colucci behield voor het hotel Lumen, dat de bank in 2005 is opgevolgd, alleen de barokkenmerken.

Daartegenover staat het indrukwekkende Club Quarter-hotel in Londen, dat de uitdaging aanging om de geest van het ter ziele gegane agentschap van Gracechurch Street 7 in leven te houden. De lobby – met haar marmeren zuilen en hoge, gezandstraalde ramen – ademt nog altijd het prestige van weleer uit.

ING-café is al een feit

Van geldtempel tot modehoofdkwartier is maar een kleine stap. Antwerpen vertrouwde het tweede leven van de weelderige Deutsche Bank aan de Lange Gasthuisstraat toe aan topontwerper Glenn Sestig, die er de luxueuze multimerkenboetiek Verso van maakte. Achter het Dorische fronton lees je nu niet langer ‘hypothecaire kredieten’, ‘deposito’s’ of ‘coupons’, maar ‘Dolce & Gabbana’, ‘Giorgio Armani’ of ‘Alexander McQueen’. De koepel die de binnenruimte overspant, brengt een vleugje vintage aan in het uitgezuiverde geheel dat met zorg werd heringericht. Het aangrenzende café is een van de places to be van de stad.

In Parijs opent het trendy Japanse confectiemerk Uniqlo binnenkort zijn eerste winkel op de overblijfselen van de gewezen Banque de France. Voor archeologie zal daar evenwel geen plaats zijn; de gedaanteverwisseling oogt totaal en radicaal.

De tendens naar grootschalige restaurants bracht interieurontwerper Antoine Pinto ertoe om enkele jaren geleden een blik te werpen op een achttiende-eeuws rococopand in de Wolvengracht in Brussel. Vroeger herbergde het de zetel van Crédit du Nord Belge, nu heeft de zaak met zijn fraaie koetspoort, zijn art-nouveau-interieur en zijn Korinthische zuilen, de allures aangenomen van een Hollywoodfilm. De oude kofferzaal is vandaag voorbehouden voor jazzconcerten en je moet nog een keertje de film Mortelle Randonnée bekijken om in een oogwenk te zien hoe de plek er uitzag voor de remix. Het ironische is dat dit fraaie gebouw al in de negentiende eeuw een hotel herbergde, nog voor het een financiële instelling werd…

Voor alle bankiers die hun pand willen behouden, maar tegelijk willen diversifiëren, bestaat nog altijd de mogelijkheid om tegelijk bank en horecazaak te worden. Lach niet, in New York is het al zover, met het ING-café dat zijn oranje wimpel niet ver van Central Park laat wapperen.

WWW.LAB-LABANQUE.FR; WWW.VERSO.BE; WWW.BANSKSMANSION.NL; WWW.OLDBANK-HOTEL.CO.UK; WWW.MARRIOTT.COM; WWW.HOTEL-LUMENPARIS.COM; ING DIRECT CAFé, 49 EAST 49 STREET, NEW YORK

Door Antoine Moreno

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content