VAKANTIEWONINGEN

ONUITGEGEVEN OPSTELLING.

Eén miljard frank. Dat bedrag vormt het eerste deel van de investering door een Antwerps investeerder in het hartje van de Ardennen. Een niet onaardig bedrag (op termijn zal evenwel het dubbele nodig zijn) om een in België onuitgegeven toeristisch koncept te ontwikkelen : een “hoteldorp”. Het gaat naar verluidt om een vakantie-infrastruktuur die de voordelen van een klassehotel kombineert met die van een vakantiedorp. Het is de Antwerpse zakenman Reginald Duthoo die deze vakantieformule wil ontwikkelen in Durbuy, op 110 kilometer van Brussel. Het idee is niet nieuw : er bestaan al hoteldorpen in de Verenigde Staten, en het koncept begint ook door te dringen in Duitsland en Frankrijk. Maar voor België gaat het om een primeur.

PLAATS MET STANDING.

Waarom kwam de Vlaming Duthoo echter met zijn projekt in het zuiden van het land terecht ? “Omdat de Vlamingen, in tegenstelling tot de Franstalige Belgen die aangetrokken worden door de kust, voor een vakantieverblijf eerder de Ardennen verkiezen, ” verduidelijkt Vincent Michel, marketing manager van de “Résidence Durbuy”. “Bovendien zochten we naar een oord met standing : Durbuy bleek de ideale vestigingsplaats. “

Op enkele kilometer van het centrum van de stad ontwikkelde Duthoo het Résidence Durbuy-projekt op de flank van een heuveltje. Het gaat om 120 luxe-appartementen, vijf seminariezalen, een gastronomisch restaurant, een cafetaria, informatiediensten, een supermarktje, een zwembad, tennisvelden, een alpijnse skipiste (5 maanden per jaar open), en binnenkort ook een waar kongrescentrum. Al deze faciliteiten liggen verspreid over een domein van 62 hektare natuurgebied, voorzien van wandelpaden, een Fito-meter, grotten, en weldra ook een wildpark.

Een groene parel in een veelzijdige omgeving : verderop liggen 2 golfterreinen (van respektievelijk 18 en 27 holes), de Ourthe (om te vissen en te kajakken), naast toeristische attrakties als de nabijgelegen grotten van Han. Het projekt is op en top Belgisch. “Voor 70 procent gefinancierd door Duthoo en enkele andere Antwerpse investeerders, ” beweert Vincent Michel. “Het hoteldorp wordt beheerd door de vennootschap Résidence Durbuy, met voornamelijk familiale aandeelhouders. Résidence Durbuy verschaft vast werk aan 74 personen : allemaal mensen uit de omgeving die op zijn minst tweetalig zijn. “

WONEN EERST.

Het projekt zal in drie fazen voltooid worden. In januari 1993 zijn de werkzaamheden begonnen. De 120 luxe-appartementen waren rond Pasen van vorig jaar klaar. Die omvatten een investering van 650 miljoen frank. De appartementen bevinden zich in de 35 vakantiehuizen die op de heuvel verspreid liggen. “Met veel groen rond elke vakantiewoning, ” verduidelijkt Michel. “Het Ardens karakter moest eveneens tot elke prijs behouden blijven. Hetgeen het gebruik van namaaklandsteen verklaart. Bovendien planten we momenteel zowat 40.000 bomen en struiken aan. “

“Kwaliteit” is een woord dat de initiatiefnemers om de haverklap in de mond nemen. De kwaliteit van de omgeving in de eerste plaats : respekt voor de natuur en het bannen van storende elementen (er mogen op het domein geen wagens rijden). Kwaliteit van de infrastruktuur en van de dienstverlening ook. De appartementen zijn erg luxueus ingericht. Geïnteresseerden kunnen kiezen tussen 4 types van flats : voor 2 personen (36 m²), voor 2 koppels (53 m²), voor een gezin van 4 + 2 anderen (76 m²), en voor een groep van 8 (110 m²). Elke flat beschikt over een keuken met afwasmachine en mikrogolfoven, een woonkamer met open haard en kabeltelevisie, een eetkamer, en één of twee badkamers. En daarnaast biedt “Résidence Durbuy” alle mogelijke hotelfaciliteiten.

GARMISCH-PARTENKIRCHEN.

Momenteel bouwt men aan de tweede faze van het projekt, een skipiste. “Een manier om het tussenseizoen te overbruggen, ” legt Michel uit. “Een geavanceerd systeem zorgt ervoor dat de piste met sneeuw bedekt ligt tot bij een temperatuur van 15 graden, de sneeuw is zelfs tegen regen bestand. ” De high-techpiste lijkt sukses te hebben. Bij de opening begin januari maakten al 1200 skiërs gebruik van de skibaan van 300 meter lang en 60 meter breed, met een hoogteverschil van 45 meter. Voortaan zal de piste jaarlijks geopend zijn van begin november tot eind maart.

De derde en laatste faze van het projekt is niet de minst ambitieuze : de bouw van een kongrescentrum in de kasteelhoeve bij de ingang van het domein. Voorziene opening : in het slechtste geval in januari 1996. Het centrum zal een zaal omvatten voor seminaries en banketten (tot 300 personen), zes aanpasbare zaaltjes voor maximaal 50 personen, een business-center (met informaticafaciliteiten, fotokopieerapparaten, een sekretariaat, enz.), een gastronomisch restaurant en een fitnesscenter. Naast de kasteelhoeve komt een openluchtzwembad.

Minder dan één jaar scheidt ons van de voltooing van het “Résidence Durbuy”. Bij de eindbalans begin volgend jaar zal het totale prijskaartje op 2 miljard frank komen. Dan komt de zwaarste opdracht : het geheel uitbouwen tot een rendabel vakantiedorp. “Dat moet ons in drie jaar tijd lukken, ” beweert Vincent Michel zelfzeker. “In 1994 konden we al op een bezettingsgraad van 55 procent rekenen, met piekmomenten tijdens de weekends en onder de vakantie. ” Zowat 40 % van de klanten zijn naar verluidt Belgen, vooral Vlamingen, 30 % zijn Nederlanders. Verder komen de gebruikers vooral uit Duitsland (10 %), Skandinavië (10 %), Japan (5 %) en uit andere landen (5 %).

Reginald Duthoo nam ongetwijfeld risico’s bij het ontwikkelen van zijn projekt. Maar zijn inspanningen lijken nu al vruchten af te werpen. De toekomst zal uitwijzen of het centrum daadwerkelijk tot een winstgevend vakantiedorp kan uitgebouwd worden. Ondertussen profiteert de omgeving van de stijgende belangstelling voor Durbuy en omstreken. Tot grote tevredenheid van de plaatselijke middenstanders. Ook zij pikken immers een graantje mee.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content