Uw regionale breedbandleverancier
“Analisten waarderen operatoren nu vooral op basis van lege buizen,” wijst Philip Mathuis (34) naar de purperen ducts, waarvan Versatel er momenteel acht per sleuf legt over een traject van 2200 km in de Benelux. Door elke duct kan een glasvezelkabel worden geblazen met 96 aders die elk 20 miljard bits per seconde kunnen vervoeren: een verbluffende 15,36 terabits per seconde, per sleuf. De bouw van het netwerk, dat zigzagt van bedrijvenpark naar bedrijvenpark, wordt op Benelux-niveau gecoördineerd. “Over het lokale toegangsnetwerk en de verkoop beslissen de nationale vestigingen autonoom,” zegt Philip Mathuis, de Limburgse technisch ingenieur elektronica en houder van een MBA van de Paris School of Management die Versatel Telecom Belgium NV leidt. De driehoek Antwerpen-Brussel-Gent wordt dit jaar operationeel. De aansluiting van dertig bedrijvenparken wordt voorbereid.
Philip Mathuis combineert nuchterheid en enthousiasme. “Ik heb de beide kanten gekend: de echt heel sterke groei, het opstarten van een distributiekanaal, en de keerzijde, het downsizen” zegt hij. Ascom Hasler stuurde hem op zijn zesentwintigste naar Parijs om daar het Franse filiaal op te zetten. “We begonnen met twee, deden een acquisitie en na twee jaar waren we met 120,” klinkt het. De lokale savoir-vivre stal zijn hart, al keek hij op van de Franse gewoonte om laat op het werk te komen en ‘s middags twee uur te verdwijnen voor een viergangenmaaltijd. “Maar wie ‘s avonds voor acht uur wegging, werd erop aangekeken.”
Een joint venture tussen Ascom en Ericsson – Ericsson Paging Systems, later Ascom Tateco – brachten hem na bijna vijf jaar naar Amsterdam als vice-president voor business development in een achteruitboerende niche. “We moesten een fabriek sluiten, de negatieve spiraal doorbreken, de mensen terug vooruit doen blikken. We ontwikkelden een businessmodel voor een dienstverlener aan de transportsector, met lokalisering van vrachtwagens via internet. De software werd in Indië gemaakt. Heel leerrijk,” zegt hij.
Een Duits headhunter bracht Mathuis terug naar België. “Het opbouwen, de drive erin krijgen, de spirit,… het was een opportuniteit die ik niet kon weigeren,” zegt Philip Mathuis in zijn kantoor aan de Antwerpse Noorderlaan. Versatel België heeft na anderhalf jaar ruim 90 personeelsleden, meer dan 2000 klanten en vooral een compleet dienstenaanbod, van carrier select (1611) en huurlijnen tot hosting en internet, o.a. via de overname van het Kortrijkse ITinera. “Wat we bij een klant binnenbrengen, is een plug, waaraan we een heleboel diensten kunnen vastklikken. Wie bij ons internet neemt, krijgt bijvoorbeeld meteen 256 kbps. Dat is het minimum.”
Kapitaal is geen probleem. Versatel genoot al steun van NeSBIC (Fortis groep) , NeSBIC CTE Fund, Paribas Deelnemingen en NPM Capital en haalde in juli nog eens 8,4 miljard frank op via de beurs en een kleine 12 miljard frank via obligaties.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier