UNUSUAL VENUES IN BELGIUM. Ongewoon en buitengewoon

België heeft zich ontwikkeld tot een interessante bestemming voor bedrijfsincentives. Maar er zijn ook mogelijkheden zat om van uw privé-uitstapjes een feest te maken. Een greep uit het ruime aanbod.

HENK VAN NIEUWENHOVE

FOTO’S : JAN VERLINDE

De mogelijkheden om een ongewoon en buitengewoon weekend te beleven, zijn zeer verscheiden. Dit overzicht is geen top-tien, maar een allegaartje van gevarieerde bestemmingen in het hele land, die er elk op een originele wijze in slagen om de gast te betoveren. Zij stellen voor u een programma à la carte op.

THERMAE PALACE.

Wat doen we ermee : afbreken of restaureren ? Jarenlang was dit de diskussie in de Oostendse gemeenteraad, tot de stad een tiental jaar geleden het gebouw opknapte en een groep investeerders bereid vond om er een hotel in onder te brengen. Thermae Palace, gebouwd in de jaren ’20, kon een tweede jeugd beginnen. De allereerste troef van het honderd kamers grote hotel, is het zicht op zee. Het restaurant en de kamers bieden een sublieme uitkijk op het eeuwige beuken van de golven op de zandkust. De Albertzaal en de 22 andere seminariezalen kunnen grote kongressen ontvangen. Maar daarnaast zijn er de individuele toeristen die Oostende anders komen bekijken : de talrijke museums, de oude cafeetjes (Het Zeezotje, Den Artiest, De Zeegeuzen, ‘t Botteltje), de Wellington-renbaan, de luchthaven waar men met sportvliegtuigjes kan opstijgen bieden zoveel alternatieven naast zeilen en strandzeilen. ‘s Nachts swingen de koninginnen van de badstad de pan uit in disco Carré Beach, in de kelder van het hotel. Oostende wordt trouwens weer een koninklijke badstad, nu het vaststaat dat prinses Astrid de villa weer in gebruik zal nemen.

SCHOLTESHOF.

Roger Souvereyns is een genie in het ontvangen van gasten. De meester-kok, hotelier, architekt, dekorateur, tuinontwerper, hereboer en wijnbouwer weet als geen ander een sfeer van kwaliteit, intimiteit en levenskunst rondom zich te scheppen en daar laat hij zijn internationale kliënteel tenvolle van genieten. Hier komt men niet alleen om te eten, maar om te proeven van een levenswijze, zich onder te dompelen in een levensfilozofie. Tafelen gebeurt in de stemmige eetzaal naast de open keuken, of in de veranda waar men uitkijkt op een fabelachtige tuin van 10 hektare. Hier is het heerlijk toeven voor de gasten. Scholteshof heeft 17 kamers, enkele suites en twee luxueuze tuinhuizen, allemaal ingericht met antiek meubilair en modern komfort. Tot zelfs een televisie op de kamer, een anakronisme in het Scholteshof, ooit de landelijke woning van de Scholt (of Schout), de prinselijke ambtenaar van Stevoort. “Ik vind die tv’s een rotzooi, maar we leven in een maatschappij die dat eist, ” zegt de gastheer die met zichtbaar genoegen de tafelgesprekken aanwakkert. Genieten is het grote surplus in dit huis.

DOMAINE DES HAUTES FAGNES.

Een domein voor alle seizoenen, op twee kilometer van ‘s lands hoogste punt, de Botrange (694 m). Twee jaar geleden werd dit vroegere vakantiecomplex van het ziekenfonds omgebouwd tot een komfortabel clean hotel in honingratenvorm. Natuurliefhebbers worden hier het hele jaar door verwend. ‘s Winters is er de skipiste in de achtertuin van het domein en de talrijke loipes voor langlaufers die er vertrekken. Maar ook zonder sneeuw is er veel wandelpret. Gidsen van het Centre Nature verzorgen randonnées in de Hoge Venen en de Eifel. Wie wat meer aktie wil, kan deelnemen aan een schattenjacht in het kasteel Reinhardstein, boog- en kruisboogschieten of een karting op het circuit van Francorchamps. De dames kunnen zich ondertussen laten verwennen in de Thalgo Club van het hotel, een volledig uitgerust beauty-center, met bovendien een pracht van een zwembad. Een hotel waar alles kan. Tijdens onze aanwezigheid werd de hele eetzaal in één nacht tijd voor een surprise-party getransformeerd tot een Caribisch eiland met een op de klippen gelopen piratenschip.

KASTEEL VAN CLEYDAEL.

In dit sprookjesachtige kasteel dat teruggaat tot 1304 en helemaal omgeven is door een watergracht, zijn zeven kamers (waarvan één suite) ondergebracht. De kamers zijn genoemd naar beroemde of beruchte figuren als Philips de Goede, Cromwell of de Hertog van Alva, die het slot ooit bezocht hebben. Nu komen vooral golfliefhebbers er aan hun trekken, vermits in de omliggende bijgebouwen de golfklub Cleydael gevestigd is. De ’18 holes parkland’-baan is ook zeer geschikt voor haar, vermits het parkoers de bijnaam Site of European Ladies Masters heeft gekregen, naar Europa’s meest prestigueuze vrouwengolftoernooi dat hier heeft plaatsgevonden. Maar Cleydael is tevens een ideaal nest voor een romantisch weekend, met een cosy candlelight dinner for two in een van de stemmige kasteelzalen. Als er tenminste geen ridders of narren rondlopen, want de burcht is vaak het decor voor middeleeuwse schouwspelen en steekspelen. Wie hier in grote stijl wil neerstrijken, kan met de helikopter landen. Rustiger volk wordt met de fiets de Scheldedijken opgejaagd.

LE SANGLIER DES ARDENNES.

Dit huis van de Antwerpenaar Maurice Caerdinael is een begrip geworden in de Ardennen en verre omstreken. Beste adres voor een wildmenu, met een wijnkaart die de Prix Mondial ‘Hors Concours’ kreeg. Een bezoek aan de kelder, waar geregeld degustaties gehouden worden, is een must. In totaal liggen er 35.000 flessen op de gelukkige proever te wachten. De oudste fles is een Château Mouton Rotschild van het jaar 1894. Maar er zijn nog oudere portwijnen, te beginnen bij 1845. Maurice Cardinael is een levensgenieter en dat wil hij overbrengen bij de gasten die in een van zijn vier zeer smaakvol ingerichte huizen logeren. Hij heeft een grote sigarenkollektie en de allerbeste armagnacs. De Japanse gasten zijn tuk op de sabrage du champagne en hakken de flessehals met een vlijmscherpe sabel af. De gasten worden biezonder onderhouden. In het bos worden kaas- en bierdegustaties gehouden bij een houtvuur, ‘s nachts trekt men op fakkeltocht, men vaart de Ourthe af met een jazzorkestje aan boord, of men bezoekt grotten waar men vergast wordt op irish coffee. Maar er zijn ook sportmogelijkheden zat : van kajakvaren, boog- en karabijnschieten tot heus rotsklimmen.

DE TUILERIEEN.

Romantiek is het sleutelwoord van dit charmehotel in Brugge. Het moet zijn dat manager Béatrice Geeraert een romantische ziel is. De 25 kamers zijn zeer persoonlijk en stijlvol ingericht. In het patriciërshuis uit de vijftiende eeuw was vroeger het Europakollege gevestigd. Gasten voelen zich hier thuis. Alleen een paar pantoffels ontbreekt, wanneer ze naar de bar afzakken. De Tuilerieën behoort tot Châteaux et Hôtels de Charme en is gelegen aan de Dyver, een van de mooiste Brugse grachten. Rechttegenover ligt De Orangerie van dezelfde eigenaar. Zwembad, sauna en hammam ontbreken niet in De Tuilerieën. Met veel verbeelding en kreativiteit worden aktiviteiten voor de gasten georganizeerd. De beste manier om het ‘echte’ Brugge te ontdekken, anders dan de bootjes op de reien of de paardekoets. Klap op de vuurpijl is de zeiltocht op zee, met een pracht van een boot, en champagne aan boord. Geen wonder dat de De Tuilerieën dé honeymoon-bestemming is voor de vele Japanners die in Brugge komen trouwen.

LIMELETTE.

Tien jaar geleden werd het door een brand geteisterde kasteel van Limelette omgebouwd tot een hotel-kuuroord dat in zijn genre een begrip geworden is. In de Thalgo Limelette zorgen vijftien kinesisten en schoonheidsspecialisten voor een onvergetelijke en verkwikkende ervaring. Een greep uit de mogelijkheden : borrelbad, algeninwikkeling, jet-streamdouche, onderwatermassage, regendouche en regenmassage, hydrojet, voet- en handbaden, aquagym, revalidatieterapieën onder water, osteopatie, manuele massage en lymfedrainage, pressoterapie, sprays, endermologie, relaxatie volgens de technieken van Jacobson, Schultz en de sofrologie en gymnastiek. Dan hebben we het niet eens gehad over gelaats- en lichaamsverzorging, anti-rimpelbehandeling, mini-lift en nog veel meer. In het Thalgocentrum kan men in badjas een light menu nemen. Men kan ook (gewoon gekleed) terecht in het gastronomisch restaurant, waar de chef goochelt met truffels. En voor wie het echt niet laten kan : de bar is open tot twee uur en men kan de hele nacht door surfen op Internet.

LA BUTTE AUX BOIS.

Een wat groter hotelcomplex, met 39 kamers, waar sportievelingen hun gading vinden. Het Engelse landhuis dateert uit de jaren ’20 en behoort tot de Châteaux et Résidences Gastronomiques en de Romantik Hotels. Een evergreen voor de romantische gasten is de moonlight cruise op de Maas, met een orkest dat ten dans speelt. Maar men kan ook een ballontocht maken, inclusief champagne bij de landing. De familie Bullens, de Nederlandse eigenaar, werkt met veel inspiratie alle mogelijke arrangementen uit, gaande van fietstochten en paardrijden, over een uitstap naar de Mergelgrotten in Maastricht of het wijnkasteel van Genoelselderen, tot een avondje in Valkenburg of genieten in het saunacomplex Thermae 2000. De vijvers van het domein puilen bovendien uit van de karpers. Vissers, allen daarheen.

SHAMROCK.

Verscholen in het Muziekbos nabij Ronse, in het hartje van de Vlaamse Ardennen, ligt een merkwaardig Engels landhuis met een even merkwaardige chef, Claude De Beyter, die hier sedert 23 jaar aan het fornuis staat. Het huis is spiraalvormig opgebouwd en die lijn werd doorgetrokken in de spitsvondige tuin, getekend Jacques Wirtz. De kruiden en groenten uit de tuin worden door de chef naar hartelust in zijn inventieve gerechten gebruikt. De gasten logeren in vijf kamers en een appartement, die in verschillende kleuren ingericht werden, al naargelang hun oriëntatie ten opzichte van tuin en zon. In de eetzaal werd antiek en moderne kunst op een verrassende wijze gekombineerd. Na het ontbijt worden de gasten met de fiets op pad gestuurd om het heuvelland te gaan verkennen. Tevens worden kombinaties voorgesteld, met een bezoek aan het kasteel van Beloeil, de golfklub van Wortegem-Petegem, het kuurcentrum Aquasunfit in Amougies of het Centrum voor Beeldende Kunst van Emiel Veranneman, die zijn stempel heeft gedrukt op de kunstkollektie van huis Shamrock.

HANZINELLE.

Het leven op het kasteel, dat is wat Madame la Baronne Fallon haar gasten aanbiedt op het domein van Hanzinelle. Begonnen met seminaries op direktieniveau, krijgt ze ook steeds meer aanvragen voor een privé-weekendje op het kasteel. Maar van de zestien kamers zijn maar vier dubbelkamers. De gasten ‘wonen’ in het achttiende-eeuwse kasteel, ze proeven van de ‘cuisine de famille’ in de oude eetzaal, lezen een boek of een magazine(Style !) in de Don Quichote-zaal in Louis XV Liégois-stijl, die versierd is met taferelen uit het leven van de beroemde Spaanse zwerver, of ze roken een sigaar in de bar. Ze genieten van het 25 hektare grote park, waarrond schapen en paarden te grazen lopen. ‘s Morgens vanaf zeven uur merkt men hier de eerste joggers op. Op een zomerse dag nodigt de romantische vijver bovendien uit tot een koele duik in het frisse water.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content