United Capital of Belgium

John Cockerill en Ernest Solvay schieten opnieuw wakker in Wallonië en Brussel. Tientallen ondernemers en institutionelen zijn coöperator van E-Capital. Het Vlaamse Creafund is een rolmodel.

De E van E-Capital heeft niets te maken met electronic, een kapotgeschreven toevoeging bij de naam van duizenden groeibedrijven. De E staat simpelweg voor entrepreneur. Notarisstukken lezen, huurpanden bezoeken, kantoormeubelen bestellen, telefoonnummers aanvragen, koffiekannen en kopjes kopen hoeft niet meer. Het jonge E-Capital is de luiers voorbij en voert de due diligence uit bij een eerste investering; 1,5 miljoen euro in een Luikse biotechonderneming voor de financiering van de helft van een acquisitie.

Minderheidsdeelnemingen en sommen van rond 1 miljoen euro zijn kentrekken van de nieuwe risicokapitalist. In de mappen zit een bedrijf in medische producten in het diepe der Ardennen dat daar onderzoek, productie en marketing wil beginnen voor de Europese markt. E-Capital ontving sedert de start in oktober 1999 zestig dossiers en hoopt er snel tien af te ronden. Drie vierde van de aanvragers is Waals of Brussels, een handvol Vlaamse en Franse bedrijven zoekt eveneens de gunst van E-Capital.

De 54 ondernemers

van E-Capital – Luc Geuten van Mitiska en Netfund is zopas toegetreden – zaaien geld voor nieuwe ondernemers. In Wallonië zijn John Cockerill en Ernest Solvay opnieuw wakker geschoten. De ondernemers-coöperatoren van E-Capital wijzen naar hen als vaders.

De 53 coöperanten van Creafund volgden een ander pad, maar een verwantschap bestaat. Creafund is aandeelhouder van E-Capital en legt zo de basis van zijn netwerk over de taalgrens. Aimé Desimpel van Creafund: “Op een losse en kameraadschappelijke wijze werken we samen. Mooi is dat we alletwee kozen voor de coöperatieve formule die toelaat probleemloos nieuwe mensen en vers geld binnen te halen en dat we bovendien steunen op een netwerk van ondernemers, van mensen van het terrein.”

Jean-Claude Logé van Systemat in Waals-Brabant en Laurent Minguet van EVS Broadcasting plus Luikse vrienden koesterden plannen om hun geld en relaties te bundelen. Yves Trouveroy: “Het mocht geen netwerk van business angels worden, was het besluit na een lezing van Renier van Outryve, maar een heus investeringsfonds met minimaal 1 miljard frank in de portemonnee en een managementteam. De stichters wilden zakelijk een prachtige prestatie neerzetten, maar met een idealistische, ethische instelling die Wallonië ten goede zou komen. De coöperatoren van E-Capital zijn nieuwe ondernemers, ondernemers van de eerste generatie die soms zelf hun bedrijf al naar de beurs brachten. Enkele traditionele bedrijfsleiders doen mee uit sympathie, maar vormen een minderheid. Onder de geldschieters zitten enkele Vlamingen en twee Fransen.” Frédéric de Laminne: “Boven 1 miljard frank ben je geloofwaardiger en heb je meer onderhandelingskracht,” was Renier van Outryves stelling. Omwille van het netwerk van E-Capital hebben Wallonië en Brussel onze grote belangstelling, maar we beperken het fonds niet tot Franstalig België.”

E-Capital kijkt met het gezicht naar het Terkamerenbos op de fraaiste boulevard van Brussel, de Louizalaan. Louvain-la-Neuve had ook gekund, maar werd verworpen omdat E-Capital buiten de grenzen wil en Brussel centraler ligt. Dr. iur. Trouveroy, van UCL, New York en Leiden, en ingenieur de Laminne, van ULg en Cornell, leerden het zakenbankieren bij Generale Bank van Eric de Keuleneer, Francis Vanderhoydonck en Maxime Jadot.

E-Capital is complementair aan het jonge Start-It, een fonds met geld van Carmeuse, SmithKline, Synerfi, BBL, Tractebel, SRIW voor de financiering van spin-offs van UCL, ULB en ULg. Trouveroy: “De confrater verkiest kleinere dossiers en fourneert zaaigeld, wij investeren minimaal 20 miljoen frank.” De Laminne: “Privé-risicokapitaalfondsen vind je in Wallonië minder dan in Vlaanderen, in grote lijnen staan we vijftien jaar achter.” Trouveroy: “We netwerken en hebben een internetbedrijfje doorverwezen naar Netfund. De dealflow moet komen van de coöperatoren en van de mond-aan-mond-reclame. Ook langs de financiële intermediairs komen er nu zaken binnen.” Het project E-Capital werd geboren maanden voor de verkiezingen van 13 juni 1999. Wat Elio di Rupo en Serge Kubla doen met het Contrat de l’Avenir juichen Trouveroy en de Laminne toe, maar het is de kers op de taart.

E-Capital heeft een dubbele structuur: een commanditaire vennootschap en een coöperatieve vennootschap. De participaties van het fonds worden ondergebracht in de commanditaire vennootschap. Het fonds wordt beheerd door de coöperatieve vennootschap E-Capital Management. Trouveroy: “Onze ondernemers hebben elk één stem onafgezien van hun kapitaalbijdrage, om machtsmisbruik te voorkomen. De kapitaalschieters hebben meer verbintenissen dan rechten. Zij verplichten er zich bijvoorbeeld toe om bestuurder te worden in de deelnames. Volgende week is er een gesprek met een IT-onderneming over marketing, distributie, commerciële strategie en daar neemt een ondernemer-aandeelhouder gratis aan deel.”

E-Capital zoekt bedrijven met een groeipotentieel in alle sectoren. Een belangrijke toetssteen is een intern rendement van 20% per jaar. De Laminne: “Ook in lowtech zijn we geïnteresseerd, vastgoed sluiten we uit. Yves en ik zijn generalisten, maar de coöperatoren hebben de kennis om de keuzen met ons voor te bereiden.”

Herleeft het Belgische zuiden? Trouveroy: “Wallonië bloeit stilaan opnieuw open, dat bemerk je aan ons aandeelhouderschap. De Vereniging van Kamers van Koophandel van Wallonië heeft 10 miljoen frank samengebracht om E-Capital te steunen, kamers zijn geen rijke instellingen.”

Kortrijk heeft een Kennedypark, Roeselare pronkt met het Clintonpark. Creafund huurt in het Roeselaarse park, een vastgoedproject van Aimé Desimpel, voorzitter van het coöperatieve risicokapitaalfonds. Het aantal coöperatoren vandaag is 53 en de uitgiftepremie van een deelbewijs (van 10 miljoen frank) 45%. Creafund heeft 1 miljard frank in de koffers en 27 participaties. Mond-aan-mond-reclame voedt de file van kandidaat-coöperatoren. Johan Konings was de eerste manager van Creafund, hij verhuisde naar Pythagoras en werd opgevolgd door Herman Wielfaert en Dirk Haerinck. Een derde manager wordt gezocht. Haerinck verliet Artesia, Wielfaert de financieringscel lucht- en scheepvaart van Daimler-Benz. Sedert de oprichting gingen er 550 dossiers door de handen van de managers. Extra-inkomsten voor Creafund worden verworven door dienstbetoon aan de ondernemingen in de portefeuille. Aimé Desimpel: “Bij de start wou ik een open fonds en de coöperatieve formule leek daar prima voor te passen. Drie jaar geleden was het niet zo evident om snel veel geld te kunnen aantrekken.”

Creafund hanteert voor zijn investeringen dezelfde meetlat als E-Capital: 1 miljoen euro als streefsom. Criteria voor de selectie zijn creativiteit en innovatie in de ondersteunde onderneming die bij voorkeur niet in een traditionele branche opereert. “Bliksemsnelle actie,” zegt Aimé Desimpel moet een kenmerk zijn en blijven van Creafund: “Dat wordt vergemakkelijkt door het type van aandeelhouder, een ondernemer ruikt en voelt sneller een deal en als die dan meteen wordt opgevolgd door een competent managementteam boek je resultaten.”

Creafund participeert

bijvoorbeeld in Biobest, belcentrum E-Port, Biotech Tools, TCE, Soncotra, FLV Fund, De Bree Cleaning, Avenger, Amon Technologies, Transics. Herman Wielfaert: “Het netwerk van ondernemers geeft een grote dealflow, de coöperatie een constante kapitaaltoename.” Dirk Haerinck: “We hebben op onze drie jaar al vier participaties gehad met een opbrengst van meer dan 200% per jaar en drie beursgenoteerde ondernemingen.” In zijn eerste boekjaar noteerde Creafund een winst van 7,5 miljoen frank, in het tweede 40 miljoen frank en 66 miljoen latente meerwaarde. Dit jaar ligt de lat op een groei van het kapitaal naar 1,5 à 2 miljard frank. In de pijplijn zitten vier projecten in uitvoering voor 125 miljoen frank. 2001 zou het jaar van de beursgang worden.

frans crols

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content