UNION MINIERE EN ZAIRE
HET PALAVER IS GESTART.
Gedelegeerd bestuurder Karel Vinck liet weten dat Union Minière (Generale Maatschappij) “niet wil deelnemen aan de grootse privatizeringsoperatie van Gécamines, maar wel aan precies omlijnde projekten. ” Vinck bedoelt het onontgonnen kopererts van Tenke vermits Gécamines als dusdanig zo goed als afgeschreven is (zie Trends van 15 juni).
Volgens de laatste berichten is de privatizering van Gécamines trouwens afgeblazen. Gécamines gaat zich toeleggen op de ontginning van Fungurume, terwijl de mijnsite van Tenke aan de Afrikaanse Ontwikkelingsbank (BAD) wordt toevertrouwd om de Zaïrese schulden terug te betalen. Hier komen dus wel privé-investeerders voor in aanmerking en Union Minière wil als het zover is daar een graantje van meepikken.
De vijf belangrijkste mededingers voor Tenke zaten de voorbije week in Londen rond de tafel met Gécamines, de Zaïrese regering, de Afrikaanse Ontwikkelingsbank (BAD) en een Canadees bankier. De Zuidafrikaanse groepen Iscor, Gencor en Anglo American, het Frans-Canadese La Source/Normandie-Poseidon en The Lundin-groep uit Genève krijgen tot 23 juli om in te gaan op een voorstel van de BAD : wie als eerste 500 miljoen dollar neertelt om de Zaïrese achterstallen te dekken, heeft een recht op voorkoop van de Tenke-koncessie.
Naarmate de politieke hemel opklaart (zover is het nog lang niet), neemt de belangstelling van buitenlandse groepen toe, zeker nu de Wereldbank op privatizering blijft aandringen vóór ze met vers geld over de brug komt.
Er zijn echter tal van hindernissen, zodat de terugkeer van buitenlandse groepen niet voor morgen is. Bovendien heeft Anglo American reeds de handen vol met koperontginning in Chili en met de herstrukturering van de Zambiaanse kopermijnen ZCCM, waarvan de privatizering ten vroegste effektief kan zijn in 1997. Gencor sloot vorige week een joint venture met La Source/Normandie-Poseidon voor koperontginning in Indonesië wat er wel op wijst dat deze twee samen optrekken en belangstelling hebben voor koperontginning.
Voor er iets kan gebeuren, moeten de modaliteiten voor privatizering in teksten zijn gegoten. Ook dat kan aanslepen. Belangrijkste struikelblok is het misverstand in de geesten aan beide kanten. Enerzijds zijn er de ondoordachte “uitnodigingen ten dans” van de regering-Kengo, zoals de Swipco/Fimalac-deal in Lausanne (Trends van 15 juni) en de jongste vergadering in Londen, die aantonen dat de Zaïrese elite nog de illuzie koestert dat buitenlandse groepen staan te drummen. Anderzijds spelen ook de onhandige maneuvers van de multinationals niet in hun voordeel : zij denken dat ze opnieuw hun gang kunnen gaan als “koloniale chartermaatschappijen. “
Het Kilo Moto-scenario (voor de goudmijnen) getuigt van meer realisme : de Zaïrese staat blijft eigenaar van de mijnen, maar kende een managementkontrakt toe aan een privé-consortium van Mindef (Belgisch-Duits) en BRGM (Frans) dat de mijnen uitbaat. De uitvoering komt echter niet op dreef, omdat BRGM en zijn nieuwe aandeelhouder Normandie-Poseidon ruziën over de strategie.
KAREL VINCK (UNION MINIERE) Moest wel toehappen na de uitspraak van Kengo dat België zijn kansenverspeelt.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier