Unieke duinen tegen… unieke prijzen

De Panne trekt een hoofdzakelijk Franstalig publiek aan dat de vredige sfeer, de natuur en de nabijheid van de handelscentra weet te appreciëren. Op de vastgoedmarkt gaat het er hysterisch aan toe. Storm voor de kalmte?

De aardrijkskundeboeken bevestigen het: een derde van de duinoppervlakte aan de Belgische kust bevindt zich in De Panne, dat daarnaast ook nog eens vier natuurreservaten rijk is: het domein van de Westhoek (340 hectare), de Oosthoekduinen (60 ha), de Cabourduinen (80 ha) en de Houtsaegerduinen (85 ha).

“De kopers hier zijn vooral Franstalige Brusselaars en Walen die afkomen op de natuur,” beklemtonen de lokale immobiliënagenten. En die kopers blijven toestromen en dragen zo bij tot de opleving van de lokale vastgoedmarkt: de prijzen stegen de voorbije vijf jaar met 65 %. De Panne wordt daardoor een van de duurste badsteden van de kust, na Knokke, Koksijde en Nieuwpoort. In 2005 klommen de appartementsprijzen opnieuw met 12 % tot een referentieprijs van bijna 191.000 euro.

“Toch begint de markt wat te kalmeren,” waagt Stéphane Berquin, zaakvoerder van het agentschap Leroy (het oudste van de gemeente, want van 1930), te zeggen. “Na de piek die we begin 2005 bereikten, is het wenselijk dat de prijzen weer wat zakken.” Maar die inzinking treft dan wel alleen de minst goed gelegen woningen. “Zelfs de appartementen in nieuwbouw, zoals degene die nu worden afgewerkt op de Koninklijke Baan – in tweede lijn dus – worden niet meer zo massaal op plan aangekocht als enkele maanden geleden,” voegt Yves Mommerency van het agentschap Century 21 Immo Pinson eraan toe.

“Als we dan zien tegen welke prijzen de appartementen te koop worden gesteld, valt het best te begrijpen waarom de kopers niet langer staan te drummen. Naast ons agentschap, niet ver van het centrum, wordt een nieuw gebouw met vijftien appartementen opgetrokken. De promotor vraagt tussen 3500 en 4000 euro/m2 voor een appartement met twee slaapkamers met uitzicht op… andere gebouwen! Tegen die prijs is het niet meer verkoopbaar,” oppert Stéphane Berquin.

“Voor een studio met slaaphoek moet minstens 125.000 euro worden betaald. En de bedragen kunnen oplopen tot 160.000 euro. Boven de psychologische grens van 250.000 euro blijft of wordt het opnieuw moeilijk voor velen,” bevestigt Frédéric Delrive van het agentschap Immo De Panne, dat zich pas twee jaar geleden in de badstad heeft gevestigd.

Structurele huurleegstand

De huurmarkt blijft ook hier, zoals aan heel de Belgische kust, ter plaatse trappelen. “Het is nu al bijna vijftien jaar dat het aantal verhuringen gestaag achteruitgaat,” tempert Stéphane Berquin. Er bestaat een bijna structurele huurleegstand, die onder meer kan worden verklaard door het steeds minder gevarieerde aanbod – de nieuwe kopers houden de beste brokken voor zich – en door de concurrentie van het wereldtoerisme. Stéphane Berquin schat dat, wat zijn agentschap betreft, de verhuringen er op een jaar tijd met nog eens 8 % op zijn achteruitgegaan. De enige hoop: “Als ze zomer mooi blijft, kunnen we misschien een deel van de achterstand inhalen”.

Jo Jacoby

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content