Ultraviolet licht tegen corona
SpectronX in Wetteren ontwikkelt desinfecterende toestellen die gebruikmaken van lichttechnologie. Het jonge bedrijf wordt bijgestaan door de afdeling virologie van de Universiteit Gent.
Wat doet SpectronX? “SpectronX bestrijdt virussen, bacteriën, schimmels en mijten met UV-C-licht”, zegt medeoprichter Tom Pardon. Het werkt zowel producten uit voor particulieren als voor bedrijven. “In de strijd tegen corona hebben we drie toestellen ontwikkeld: een desinfectietoestel voor mondmaskers, een voor winkelkarren en een ontsmettingsrobot voor grote oppervlakten.”
Hoe is SpectronX ontstaan? SpectronX, dat gevestigd is in Wetteren, is opgericht door de zaakvoerders van Fisheye, Screenit en Spicymotion, “We hebben ieder een specialisatie in de multimedia- en de eventsector”, zegt medeoprichter Stijn Slabbinck. “We zijn complementair. Na de succesvolle opstart in maart 2020 brengen we onze activiteiten onder in een aparte vennootschap.”
Welke troeven biedt UV-C-licht? “UV-C is ultraviolet licht met een korte golflengte”, zegt Pardon. “Het kan door de celwand van micro-organismen dringen en zo het rna (ribonucleïnezuur, nvdr) vernietigen. Desinfectie via UV-C-licht is een beproefde techniek en wordt al in verschillende sectoren gebruikt. De bekendste toepassing is die in de waterzuivering.”
Hoe gebeurt de financiering? “SpectronX krijgt zijn basisfinanciering van de bestaande bedrijven of hun aandeelhouders”, aldus Pardon. “Alle initiële investeringen worden op die manier gedragen. Met het oog op de verdere productontwikkeling en een expansie naar het buitenland gaan we in de toekomst ook op zoek naar externe financierders.”
Welke steun geniet u? “Agoria begeleidt ons in de technologiesector”, zegt medeoprichter Yves Van Lent. “Daarnaast kunnen we terugvallen op de wetenschappelijke knowhow van de dienst virologie van de Universiteit Gent. Die test al onze toepassingen op hun werkzaamheid. De kennis en de expertise van zo’n externe autoriteit is belangrijk en onderscheidt ons van concurrenten.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier