ULTRAMODERNE NOTITIEBOEKJES

De eerste generatie tablet-pc’s, draagbare computers waarbij gebruikers een deel van hun opdrachten via het scherm zelf kunnen invoeren, waren geen groot succes. Vooral de prijs lag te hoog. Maar fabrikanten werken volop aan goedkopere varianten.

De lat ligt hoog voor de tablet-pc: dankzij een aanraakscherm moet hij ervoor zorgen dat gebruikers even vlot informatie kunnen bekijken en aanpassen als op een blad papier. De idee gaat al lang mee, maar de echte lancering kwam er in 2002, toen Microsoft Windows XP Tablet Edition voorstelde en constructeurs als Toshiba, Fujitsu-Siemens, HP of Acer aan de hardwarekant op de kar sprongen.

Toen we die toestellen bekeken, moesten we besluiten dat ze hun hoge prijs niet waard waren. Maar tijden veranderen: door snellere en zuiniger processors (van het type Pentium M met een maximale snelheid van 2.0 Ghz) te gebruiken, worden tablet-pc’s nog handiger.

Twee modellen

Toch wacht de markt voorlopig af: volgens fabrikanten maken tablet-pc’s ook vandaag nog maar 3 tot 8 procent uit van de verkoopcijfers voor draagbare pc’s. “Door Windows XP Tablet Edition is de verkoop toen wel op gang gekomen,” legt Danny Vervaeke, productmanager bij Toshiba, uit. De prijs blijft echter een rem, gemiddeld 1500 tot 3000 euro, of 30 tot 100 procent duurder dan een normale laptop. Zowel het aanraakscherm als de vele onderdelen die ervoor moeten zorgen dat de batterij het zo lang mogelijk volhoudt, maken het verschil. Ook de speciale editie van Windows verhoogt de prijs: die is 30 procent duurder dan de standaardversie.

Zogenaamde ‘ slate‘ modellen (zonder toetsenbord) halen tegenover de ‘ convertibles‘ (met toetsenbord) het onderste uit de kan qua mobiliteit en zijn daarom duurder. “Logisch als je weet dat het scherm dunner is, het gewicht lager, de levensduur van de batterij langer en de aansluitingen compacter,” legt Bast Bappert, productmanager bij Fujitsu-Siemens, uit. Vooral door die compacte bouwwijze zijn tablet-pc’s eigenlijk niet met gewone laptops uit de supermarkt vergelijkbaar. Ze zijn algemeen gesproken veel moeilijker te assembleren.

De keuze tussen een ‘slate’ en een ‘convertible’ wordt bepaald door de manier waarop je het toestel wil gebruiken. Zeker wanneer tablet-pc’s het toetsenbord achterwege laten, hebben ze veel weg van een elektronisch notitieboekje, in het andere geval gaat het om een ultrawendbare laptop die snel van gedaante kan wisselen. Sommige fabrikanten bouwen liever alleen ‘convertibles’ en verkopen ze als “laptops met extra mogelijkheden,” legt Danny Vervaeke uit. Al voegt hij eraan toe dat een tablet-pc hoe dan ook alleen voor zakelijke toepassingen geschikt is, niet voor spelletjes.

Gespecialiseerde toepassingen

Net daarom geven de grote fabrikanten de moed zeker niet op. Met hun tablet-pc’s richten ze zich op een beperkt publiek dat echter de mogelijkheden van deze ‘super laptops’ wel weet te appreciëren. Zij schakelen de toestellen in voor gespecialiseerde toepassingen waarin de voordelen van de tablet-pc duidelijk doorwegen.

Typische klanten zijn vertegenwoordigers, medische professionals, architecten of verzekeringsmakelaars. Zij nemen nota’s, maken schetsen, vullen enquêteformulieren elektronisch in of roepen er hun voorraad mee op. De mogelijkheden om draadloos te communiceren, maken hun leven makkelijker.

Boris Jancen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content